За първи път в Азия: Тайван е на път да легализира еднополовите бракове

Конституционният съд в Тайван прие решение, което отваря пътя за установяване на равни права между еднополовите брачни съюзи и разнополовите. Това стана на 24 май, съобщава в свое комюнике правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ (ХРУ). В решението си съдът отменя предишната законова дефиниция на брака като „съюз между един мъж и една жена“.

В ключовото решение на най-висшия съд в островната държава се декларира, че предишната ограничена дефиниция на брака е „неконституционна“. Той дава на парламента в Тайван срок от две години да промени съществуващите закони или да приеме нови с цел в законодателството да бъде включен еднополовият брак. Ако парламентът не успее да приеме съответстващо законодателство в указания срок, след този срок еднополовите двойки автоматично ще получат правото да сключват брак по силата на приетото решение. В парламента на Тайван има предложен от народни представители законопроект за еднополовите бракове, но до сега той не е успяло да се превърне в действащ закон.

Решението на Конституционния съд в Тайван, което налага ясна времева рамка за действията на законодателния орган, не е само победа за привържениците на брачното равноправие в тази страна, но също е важно развитие в Азия, където до сега нито една държава не признава юридически еднополовите съюзи, заявяви ХРУ.

Случаят с еднополовите бракове е разгледан от Конституционния съд в Тайван по повод на две петиции – едната от общинските власти на столицата Тайпе, след постъпило там оплакване от еднополови двойки, които не са могли да узаконят съжителството си поради липса на съответстващо законодателство. Другата е от правозащитния активист Чи Чиа Вей, който се оплаква, че Гражданският кодекс в азиатската страна не дава възможност за узаконяване на еднополови съжителства.

Подобен е начинът, по който се действаше в Колумбия (2016) и в Южна Африка (2006), казаха от ХРУ и добавиха, че и в тези държави решения на конституционните им съдилища са отворили пътя за легализиране на еднополовите съюзи. Аналогична е ситуацията и в Непал, която е десетата страна в света, която през 2015 г. въвежда конституционна защита на правата на сексуалните малцинства. Но там все още няма юридическо признаване на еднополовите съюзи.

В заключение правозащитната организация каза, че това е много важно решение за ЛГБТИ общността в Тайван, която продължава да е дискриминирана във всекидневието.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.