Allаfrica: За първи път в Судан се провежда конференция посветена на трафика на хора

В понеделник,  два дни след като полицията освободи 139 жертви на трафик на хора в Касала, Комисията за борба с контрабандата се срещна в Хартум, на първата по рода си конференция за борба с трафика на хора с участието на представители на Европейския съюз (ЕС), съобщават от африканската медия Аllafrica.

Висшият комитет на Судан за борба с трафика на хора иска да разработи национална стратегия за борба с трафика на хора с идеологичната и финансова подкрепа на ЕС.  Конференцията ще се проведе в Хартум до 17 юли включително и на нея ще вземат участие представители от Африканския рог (Уганда, Кения, Етиопия, Южен Судан, Джибути и Сомалия).

Заместник-министърът на правосъдието Ахмед Абас, който председателства комисията, заяви, че Судан се опитва да се бори с трафика на хора като „зловещо престъпление, което унищожава достойнството и човечеството“.

По думите му Конференцията „представлява възможност за укрепване на партньорството с държави и международни и регионални организации за разрешаване на явлението в основата му“.

Посланикът на ЕС в Судан Жан-Мишел Дюндън заяви, че ще бъдат обсъдени предизвикателствата във връзка с нелегалните имигранти. „Трябва да прилагаме стандарти за защита на правата на човека, особено на жени, деца и мигранти  от набезите на престъпни групи“, коментира той.

През юни Судан, Чад и Либия се съгласиха да засилят контрола и мониторинга в общите си гранични райони. В края на юни Хартум и Европейският съюз ЕС стартираха съвместната си инициатива за борба с трафика на хора и нелегалната миграция в Судан – основен източник много бежанци, които се опитват да пътуват в Европа. Той бе подписан и от Международната организация по миграция (МОМ) и Агенцията на ООН за миграцията.

Според Върховния комисар за бежанците на ООН /ВКБООН/ между 1 и 31 януари 2018 г. в Италия са пристигнали 1184 лица, представляващи 28% от незаконните мигранти, влезли в страната през първия месец на тази година. Всички те са прекосили Средиземно през Либия. През същия този период 126 суданци са стигнали до Италия, според ВКБООН.

Конференцията бе предшествана от новината за освобождаването  на 139 заложници в неделя, включително деца и момичета, от банди на трафик на хора в района на Ел Гиба в Касала.

Проведеното разследване във връзка със случая потвърди извършването на изнасилвания над няколко момичета по време на периода на задържане. Извършителите са поискали от семействата на заложниците SDG160,000 ($ 5,684 *) за освобождаването на един човек.

Миналия декември президентът Омер Ал Башир издаде указ за налагане на шестмесечно извънредно положение в държавите в Северен Кордофан и Касала. Националният парламент ще проведе извънредно заседание в понеделник, за да обмисли удължаване на извънредното положение. Губернаторът на Касала, Адам Джамаа също призова за удължаването му.

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.