За първи път Великобритания забранява неонацистка група

Споделете статията:

Вътрешният министър на Великобритания използва закон срещу тероризма, за да забрани крайнодясна група. Това се прави за първи път, уточнява Pink News.

Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство съобщи вчера, че неонацистката група „Национално действие“, претендираща за превъзходството на белия човек, ще бъде забранена по силата на Закона срещу тероризма от 2000 г. Въпреки че войнстващи ислямски групировки, както и такива, свързани с тероризма в Северна Ирландия, са били забранявани в миналото, за първи път вчера това се случи крайнодясна група.

Решението беше взето, след като крайнодесният терорист Томас Меър беше признат за виновен за убийството на депутатката от Лейбъристката партия Джо Кокс. Думите, които Меър извика при появата си в съда – „Смърт на терористите, свобода за Британия“ – са публикувани на интернет сайта на „Национално действие“.

Вътрешният министър Амбър Руд описа групата като „расистка, антисемитска и хомофобска.“ „Като вътрешен министър, аз съм наясно, че безопасността и сигурността на нашите семейства, общности и държава са на първо място“, каза тя. „Така че днес предприемам действия за забраната на неонацистката група „Национално действие“. Това ще означава, че членството или призоваването за подкрепа на тази организация ще бъдат криминално престъпление“, заяви вътрешният министър.

Амбър Руд подчерта, че става въпрос за „расистка, антисемитска и хомофобска организация, която разпалва омраза, възвеличава насилието и насърчава гнусна идеология“, и че за нея няма място във Великобритания, която работи за всички.

Вчера парламентът прие заповед за забрана на групата. Тя ще влезе в сила на 16 декември, откогато членството в „Национално действие“ ще стане престъпление.

Групата, за която се смята, че има влияние върху радикализирането на млади хора, призовава и гей родителството да бъде забранено, а еднополовите семейства – разделени. На сайта на „Национално действие“ може да се прочете и хитлеристкия поздрав „Зиг хайл“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.