За пръв път български роман разказва за процесите срещу „еврейските спекуланти“, поръчани от Берлин на българското правителство

Новият  роман на Леа Коен  “Рафаел” излиза днес. В него популярната писателка разказва за действителна личност  – Рафаел Арие. Действието в романа се развива на фона на историческите събития между атентата в катедралата „Света Неделя“ от 1925 г. и процесите срещу „еврейските спекуланти“ от 1942–1943 г., които правителството провежда по поръка на Берлин.
В романа е вплетена и действителна криминална интрига, която писателката Леа Коен е издирила в архивите. Семейната среда на фамилия Арие – най-видните представители на българската парфюмерийна промишленост до 1943 г. е възстановена по спомените на Диди Бейкър.
В ранните часове на 16 април 1943 г. в килия на Софийския затвор Рафаел очаква отговор от Двореца на молбата си за помилване. В продължение на 6 часа той се опитва да сглоби всички части от един огромен пъзел, който е довел до неговия процес. Прозрението идва заедно с вестта от Двореца в 6 часа сутринта…
Повече от 70 години по-късно, в далечния Далас, Диди Арие-Бейкър, последната останала от клана Арие свидетелка на събитията от 1943 г., празнува своя 94-и рожден ден.

Романът ще бъде представен на 15 ноември от 18.30 ч. в СГХГ от Виктория Бисерова, проф. Миглена Николчина, Светослав Иванов ,журналист, Ева Волицер, актриса .
На 22 ноември от 18 ч. ще бъде премиерата й в Софийската синагога от Виктория Бисерова, издател, Рафаел Чичек, президент на Бнай Брит, Илия Вълков, журналист , Кристин Димитрова, писателка, Иван Минев, юрист. Участва актрисата Ева Волицер. Предстоят срещи с читатели на 24 ноември от 18 ч. в Градската библиотека в Бургас, а на 25 ноември от 18 ч. ще има дискусия по романа в книжарница “Тринуич”, с водещ писателката Боряна Дукова .

Леа Коен е автор на Маргиналия от самото й създаване. Нейните интервюта, статии, коментари са своеобразна опозиция на клишетата и конюнктурата в общественото съзнание, относно истината за спасяването на българските евреи.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.