За пръв път Франция блокира пет сайта за апология на тероризма

Достъпът до пет сайта, осъдени за апология на тероризма, е блокиран във Франция от края на седмицата, съобщи Франс прес. Вътрешното министерство поясни, че тази административна мярка се прилага за пръв път от 6 февруари, когато бе въведена.

Сред блокираните сайтове е Ал Хайат медия център – клон на „Ислямска държава”,  натоварен с комуникацията на радикалните ислямисти, както и друг ислямистки новинарски сайт.

Нареждането за блокирането на сайтовете е издадено от Централния офис за борба срещу престъпността, свързана с информационните технологии и комуникация.

Доставчиците на достъп до сайтовете са получили срок от 24 часа, за да изпълнят решението.

Възможността за блокиране на сайтове, подозирани като възхваляващи тероризма, е една от основните мерки на антитерористичното законодателство във Франция, приети миналия ноември. Те бяха критикувани от консултативната комисия по правата на човека – административен орган към правителството, който настояваше заповедта за спирането на подобни сайтове да бъде издавана от съд, както и съдът да контролира премахването на незаконното съдържание и на сайта в интернет.

Дори и след решението за спирането на сайтовете с незаконно съдържание,  френските медии не ги квалифицират като „сайтове, възхваляващи тероризма”, а използват формулировката „подозирани за…”. По същия начин – като заподозрени,  бяха назовавани авторите на атентатите срещу „Шарли Ебдо” братя Куаши, както и нападателят в магазина а кашерна храна Амеди Кулибали.

Сред мерките на антитерористичния закон е и административната забрана потенциални джихадисти да напускат страната. Паспортите на шестима французи на възраст 23-28 години, подготвящи се да заминат за Сирия, бяха конфискувани в средата на февруари за шест месеца с възможност за удължаване до две години.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.