За принос в борбата с антисемитизма екипът на Маргиналия получи престижната награда „Шофар“

 

На стилна церемония в Софийската Синагога екипът на Маргиналия бе  удостоен с наградата“Шофар“. Наградата се връчва от Организацията на евреите в България „Шалом“, а Маргиналия я получи в категорията „За противодействие на антисемитизма, ксенофобията и езика на омразата в българското общество“. Връчвайки грамотата, изящно изработен знак и  статуетката „Шофар“ –  символ за пробуждане на  будната съвест, Юлия Дандолова, изпълнителен директор на „Шалом“ каза: „да се бориш за своите права е разбираемо, но да се бориш за чуждите права е възхитително!“. Тя изтъкна инициативата  на Маргиналия за провеждане на международна конференция срещу Луковмарш под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова,  в партньорство с Организацията на евреите в България „Шалом“ и МВнР.

 

 

 

В благодарствените си думи председателят на УС на Сдружение Маргиналия Емил Коен обърна внимание на многобройната публика от нарастващата опасност от фашизация  на обществото, а съвместните усилия на правозащитниците и „Шалом“ да защитят Европейската конвенция за защита от домашно насилие /по-известна като Истанбулската конвенция/ Коен посочи като единственият смислен начин за гражданското общество да брани ценностите си. Той изтъкна още, че евреите са един от естествените мотори на движението за защита на правата на човека, защото многовековният им горчив опит на преследвани хора ги е научил да придават особена ценност на човешките права.

 

 

Преди церемонията Юлиана Методиева, главен редактор на правозащитния сайт, беше поканена  пред Консисторията да разкаже за последното развитие на наказателното дело от частен характер, заведено поредно срещу нея от бившия депутат Дянко Марков. Методиева посочи като необорими основните доказателства, представени от свидетелите й Румен Аврамов и Антонина Желязкова, довели до благополучното развитие на първоинстанционното дело. В обширен коментар за фашистките измерения на Съюза на българските легионери /СБНЛ/ и  последователните опити на Д.Марков да представя организацията като „патриотична“ пред общественото мнение в България,  журналистката  определи като „ревизионистични“ усилията  на определени среди да затъмнят истината за осъществения  Холокост в новоприсъединените земи в Царство България през 1943 година.

Наградата „Шофар“  за цялостен принос към Организацията, получи и 98 годишният писател Виктор Барух, а изключително авторитетната  Виктория Атанасова – за успешно реализиран проект „клуб Ладино“, който е обединение на хората, все още говорещи древния испански език на сефарадските евреи. За партньорство със Световния еврейски конгрес награда получи и Омри Сегелман. Тя му бе връчена от Александър Оскар, председател на ОЕБ „Шалом“.

Арик Давидов,снимка: Шалом

Песента на известния рок изпълнител Етиен Леви, както и  неколкократните изпълнения на класически и израелски творби от брилянтния тромпетист  Арик Давидов получиха продължителни аплодисменти за техния жизнерадостния талант.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.