За расистки твърдения отнеха всички почетни титли на Нобелов лауреат

Споделете статията:

 

„Твърденията на носителя на Нобелова награда  д-р Джеймс Уотсън са осъдителни и неподкрепени от научни доказателства“, се казва в официалното изявление на президента на научната организация Cold  Spring Harbor Laboratory Брус Стилмън и на председателя на борда на директорките Мерилин Самънс. Те отнеха всички престижни научни звания на 90 годишният Джеймс Уотсън, който е един от откривателите на двойната спирала на ДНК – заедно с Франсис Крик и Розалинд Фраклин. Причината са негови коментари, в които той посочва, че гените са причината да има разлика при тестовете на интелигентност при белите и чернокожите, пише Сега.

През 2007 г. Уотсън беше свален от ректорския пост след като в интервю пред „Sunday Times“ заяви, че е „много песимистичен за перспективите пред Африка“, защото „всички наши социални политики са изградени върху факта, че тяхната интелигентност е като нашата, но всички изследвания показват, че това не е точно така“.

Той добави тогава, че въпреки че иска расите да са равни, но „всички хора, които имат работа с чернокожи работници откриват, че това не е вярно“.

След това Уотсън се извини, но в наскоро излъчен документален филм той казва, че възгледите му не са се променили.

Научната институция сега обяви, че отнема на Уотсън почетните титли, сред които ректор emeritus, професор emeritus, почетен член на борда на директорите.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.