За САЩ човешките права в Афганистан трябва да са на първо място

Американското правителство трябва да обърне внимание на страховете, породени от нарасналата несигурност във връзка с обявения план за изтегляне на всички военни сили от Афганистан, като се обвърже с широка подкрепа за човешките права, с особен акцент върху женските права, заяви Хюман Райтс Уоч. САЩ трябва да засили помощта си за образованието и здравеопазването, особено на момичетата и жените, както и за независими медии предвид заплахата от разрастващ се конфликт, който неутрализира придобивките, свързани с човешките права и изостря хуманитарната криза на страната.

Американската подкрепа за правната реформа в Афганистан бе жизненоважна за увеличаващия се достъп до правосъдието на жените, като стотици от тях бяха обучени за адвокати, прокурори и съдии. Ще е нужна помощ и за подобряването на прилагането на закони, защитаващи жените, както и за уреждането на правни услуги за затворнички и за малолетни арестантки. Подкрепа ще е нужна, за да се подсилят афганистанските правозащитни организации, особено Независимата афганистанска организация за човешки права, за да могат да продължат мониторинга на състоянието на човешките права, особено при един несигурен мирен процес.

„Съобщението на Джо Байдън за изтеглянето на американските сили породи страхове, че предстоящата несигурност може да заплаши важни победи в полето на човешките права, позволили на афганистанците, особено на жените и момичетата, да се радват на по-големи свободи, на по-добро образование и здравеопазване”, напомни Патриция Гросман, асоцииран директор за Азия. „Американското правителство трябва да осигури жизненоважно финансиране и дипломатическа подкрепа, за да се запазят и увеличат тези ползи, както и да се спре насилието срещу цивилни.”

За предишните американски правителства човешките права в Афганистан не станаха приоритет, коментира ХРУ. Действията на талибаните, които застрашават тези права, ще трябва да получат ясен отговор от САЩ, включително спиране на финансовата подкрепа за правителствени агенции, както и санкции, докато се продължава подкрепата за конкретни фирми, които предоставят директни услуги.

Талибаните не са поели твърдо задължението да бранят основните човешки права в едно преходно правителство или след мирно споразумение и продължават да ограничават правото на образование на жените и момичетата в областите, които са под техен контрол. Също така се е възприел модел на заплахи и атаки срещу медиите в Афганистан. Ако конфликтът продължи след оттеглянето на американските войски, САЩ трябва да използва цялото си дипломатическо влияние, за да накара отделните политически сили да спазват международните човешки права и хуманитарно право, особено за да се защитят цивилните.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.