За журналистиката такава, каквато трябва да бъде

„Ние вярваме, че у нас живеят и работят журналисти, които могат да помогнат на българските медии да си върнат достойнството и доверието в тях. Затова събрахме 34 истории за медии и журналисти от цялата страна, които правят журналистика – такава, каквато трябва да бъде“, казват от АЕЖ. С кампанията „Смисълът е в истинските истории“, създадена в партньорство с агенция B+RED, АЕЖ-България се присъединява към инициативата #ОтНасЗависи на сдружение Равни.бг – обединение на 30 граждански организации от цялата страна.

Изданието съдържа разказите за независими  издания и журналисти. Сред тях са сайтовете „Бивол“, „Медияпул“,“За истината“, „Тоест“,“Виделина“, „Под тепето“, „Благоевград Нюз“, „Редута“, Маргиналия“ „Под моста“ и други. Разказани са историите на Силвия Великова, Слави Ангелов, Димитър Кенаров, Вилдан Байрямова, Спас Спасов, Веселина Седларска, Венелина Попова, Юлиана Методиева, Иван Атанасов, Емилия Димитрова-Данкова, Николай Стоянов и още петима колеги, доказали колко са упорити, за да правят независима журналистика.

„111-ото място в световната класация за свободата на медиите на „Репортери без граници“ сякаш се е превърнало в диагноза за състоянието на журналистиката у нас Дали обаче тази диагноза е неизлечима“, се питат издателите.  Отговорът на този въпрос се крие в близката ни история. Тя показва, че през 2003 г. България е заемала далеч по-престижното 34-то място в тази класация. примери можем да намерим из цялата страна – от Свиленград до Севлиево и от Пловдив до Русе.

линк към изданието вижте тук

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.