Масовата смърт в Ламанша разкрива как Великобритания не успява да управлява мигрантите

Най-малко 31 мигранти загинаха, след като надуваемата им лодка се е преобърнала днес в Ламанша на път от Франция за Великобритания, съобщи тази френският вътрешен министър Жералд Дарманен пред журналисти. Той определи случая като „най-голямата трагедия с мигранти досега

Протокът е едно от най-натоварените морски трасета, а теченията в него са силни. Претоварени лодки често едва се задържат над водата и вълните ги подмятат, докато се опитват да достигнат британския бряг.

 

Френската полиция е арестувала четирима души, заподозрени, че са свързани с инцидента.

По рано през деня Дарманен написа в „Туитър: „Силни чувства заради трагедията с голям броя загинали при преобръщането на мигрантска лодка в Ламанша“. Министърът заклейми трафикантските мрежи, които организират тези опасни плавания.

Според рибари, днес много мигранти са потеглили от северното крайбрежие на Франция, за да се възползват от слабото вълнение, въпреки ниските температури на водата. Рибар е повикал спасителните служби, след като забелязал празно динги и плаващи неподвижни тела наоколо.
Три френски патрулни катера и два хеликоптера – френски и британски – издирваха пострадали в района.
Предполага се, че с надуваемата лодка са плавали около 30 души.

Говорител на Даунинг стрийт 10 каза, че британският премиер Борис Джонсън ще свика извънредно правителствено заседание, посветено на въпроса за миграцията през Ламанша.

Рибар разказва пред Ройтерс, че по-рано днес е видял две малки дингита, едното с хора, а другото празно. По думите му друг рибар алармирал спасителните служби, след като забелязал празно динги и 15 неподвижни тела наоколо – или в безсъзнание, или мъртви.

Засега не се съобщава националността на загиналите.

През тази година рязко се увеличи броят на мигрантите, които се опитват с малки плавателни съдове да достигнат британските брегове през тясната част на Ламанша. Районът се характеризира с променливи атмосферни условия, студена вода и оживено мореплаване, които са опасни за надуваеми и други малки лодки, с които мъже жени и деца предприемат рисковани пътешествия.

През последните седмици британските и френските власти са извършили голям брой спасителни операции и са извадили от водата хиляди мигранти край бреговете на Франция и на Обединеното кралство.

обновена

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.