Задържаният в България Мехмет Явуз се надява българските власти да се съобразят със законите на ЕС и с представените пред съда документи, за да не се стигне до връщането му в Турция

Споделете статията:

Правителството на Северен Рейн-Вестфалия е разгледало случая на задържания в България Мехмет Явуз. Заради предполагаемо “членство в кюрдската работническа партия ПКК Мехмет Явуз беше арестуван на летището във Варна преди 12 дни, за  което Маргиналия съобщи. Според вестник „Генераланцайгер“ от Бон, пред парламента в Дюселдорф депутатката Бериван Аймаз е поискала да разбере защо Мехмет не е бил предупреден от германските власти, че Турция иска неговото екстрадиране. Тя напомня за оповестеното през 2017 г. от вътрешния министър Херберт Ройл намерение да бъдат прегледани всички искания за издирване на турските власти по линия на Интерпол и съответно застрашените лица да бъдат предупредени. От отговора на министъра е ясно, че това се дължи на една случайност: Искането на Турция е по-старо – още от 2009 година, а германските власти са подложили на проверка само случаите от последните пет години, информира Дойче Веле.

“Тревожите ли се да не ви изпратят в Турция? Какво би могло да ви се случи там” пита по телефона кореспондентката на Дойче Веле Вилдан Байрамова Мехмет Явуз, в обширна кореспонденция по случая.

Мехмет: Разбира се, че се тревожа. Очаквам и се надявам, че българските власти ще се съобразят със законите на ЕС и с представените пред съда документи, за да не се стигне дотам”.

Начинът, по който правителството на Ердоган се отнася  с противници на режима, е просто чудовищен. Случаят с бонския гражданин Мехмет Явуз показва ясно, че турското правителство систематично злоупотребява със структурите на Интерпол, за да преследва и тормози критици на режима и в чужбина“, е заявила депутатката от партията на Зелените Бериван Аймаз, цитирана от Генералцанцайгер.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.