Зам. кметът на община Перник осъди фалшивите новини и изрази подкрепа за П.У.Л.С

Зам. кмет на община Перник Стефан Кръстев заяви днес на пресконференцията на П.У.Л.С(Маргиналия писа за казуса – виж тук) категорична позиция в подкрепа на реализираните програми и против лъжливите и манипулирани послания:

„От името на ръководството на община Перник, от името на кметския екип искам да заявя нашата твърда позиция против разпространяването на фалшиви новини и насаждането на страхове, на основата на непроверени „сензации“. Искам да заявя и твърдата ни подкрепа на ръководството на Седмо основно училище, както и към родителите на децата, включени в образователната програма за личностно развитие и превенция на насилието . Поздравявам ги за достойния начин, по който те мъдро, с доказателства и с факти защитиха позицията си. И то в момент, когато над тях се спуснаха медии, обществено внимание, институции на основата на непроверени информации с достоверност от степен „една жена каза”. Не на последно място искам да благодаря и да поздравя Фондация „П.У.Л.С.“ за цялото им добротворчество, което правят повече от две десетилетия”. Т

По данни на УНИЦЕФ и СЗО всяко седмо дете в света е пострадало от сексуално насилие. Насилието засяга 1 милиард деца в света всяка година.

Насилето над деца е пандемия, проблем, който засяга цялото ни общество и е крайно време да спрем да си затваряме очите ушите и да реагираме адекватно. Последиците от насилието над деца оставят белези за цял живот. Особено тежки са последиците и преживяванията след сексуално насилие.

„Статистиката за насилие е стряскаща. Ежедневно сме свидетели на ужасяващи заглавия в медиите. Често четем заглавия за потресаващи случаи на насилие над деца и не само. Ние ежедневно го виждаме в нашата работа.

Всички тези, които преекспонираха темата тези дни, не бяха запознати с обучителната програма „Таралежи“, каза адвокат Марияна Евтимова, изпълнителен председател на Фондация „П.У.Л.С.”.

„За нас като Национална мрежа за децата е важно да се знае, че има много деца и родители, които преживяват сексуалното насилие като нещо, което не стига до службите на МВР и правосъдието и това е голям проблем, по който се мълчи.

Програмите, които са утвърдени от МОН са програми с над 20- годишен опит в България и са регламентирани в законодатествмото ни. Децатна трябва да бъдат учени на това да се предпазват от сексуално посегартество. Също така трябва да бъдат учени, подпомагани и подкрепяни родителите и всички специалисти, които работят с деца. .

Най-силната превенция на сексуалното насилие е разговорът на открито – за секса, за предпазването от насилие.

България е една от страните в ЕС, в която има над 2 000 аборта годишно от тинейджърки. Това може да се предотврати с подходящи прогами като Таралежите и не само“ каза Георги Богданов, изпълнителен директор на НМД.

 

По време на пресконференцията беше представена и официалната позиция на РУО-Перник, а именно, че проектът ще продължи да се изпълнява в Седмо основно училище. Това се случи благодарение на силната и ясна гражданска позиция в подкрепа на програмата и родителите на децата в училището, които направиха подписка с искане програмата да продължи. Общественият съвет към училището също изрази позицията си и изказва негативното си отношение към това да се разпространяват неверни информации.

 „

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.