Инцидентът с дъщерите на Мюмюн:Записите на камерата ще покажат кой крив, кой прав

Споделете статията:

Ново „развитие“ на казуса с насилието срещу дъщерите и съпругата на заместник-главния мюфтия, за който “Маргиналия” писа https://www.marginalia.bg/novini/shokirashto-napadenie-v-sofiya-zaradi-zabradka/ поднесоха от “Господари на ефира”. На следващия ден (05 юли) „информацията“ на „Господарите“ бе тиражирана надълго в сутрешния блок на Нова тв „Здравей, България“. Пред камерата на шегаджиите от развлекателното шоу, обвинените за побоя над дъщерите на Бирали Мюмюн Бирали момичета казват, че не те са започнали сбиването, а са били провокирани от обидните думи на уж потърпевшите.

На свой ред българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки бе цитиран от Actualno.bg ,че е подал официално сигнал до прокуратурата заради едно от телевизионните интервюта на зам-главния мюфтия Бирали Бирали относно инцидента със семейството му от края на юни тази година пред столичен хипермаркет. Случаят се оказал  „противоречив“, твърди Джамбазки. Освен това той казва, че мюсюлманският духовник  с предаването „120 минути“ на бТВ е “заплашвал със саморазправа и всявал разделение на етническа основа”.

„Маргиналия“ потърси за коментар журналиста  Джелал Фаик, главен секретар на Главно мюфтийство.

Ето и думите му: “Твърдо заставам зад разказа на заместник-главния мюфтия! Има запис на камерата, нека да я видим и ще се прецени кой е прав и кой крив. Огорчен съм от „Господари на ефира“, не им прави чест! Родителите на момичетата два дни след инцидента са подсетени от заинтересовани хора да си извадят медицинско. Не си търсят правата в полицията, криха се тези дни, докато ние веднага дадохме изявление пред медиите!“

На въпроса има ли представа кой стои зад новата „версия“, господин Фаик отговори: Ясно е кой ръководи всичко това!  Думите в показанията на родителите пред камерата на „Господари на ефира“ удивително съвпадат с Откритото писмо на зам-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки, който е и евродепутат.“  И добави, че  „Инцидентът с нападнатите момичета е престъпление от омраза към другия с различна вяра. В цивилизования свят такъв род престъпления се наказват, а у нас няма такива дела! Случаи като побоя заради забрадка не трябва да се разследват като проява по хулигански подбуди“.

Заместник-главният мюфтия също изрази огорчението си пред “Маргиналия” от някои медии. Семейството му очаква следствието да се произнесе по случая.

Късно вечерта Бирали Мюмюн Бирали  написа в профила си във Фейсбук: “Възмутен съм от всичко това, което се изсипа. Никога не съм предполагал, че мога да попадна в такава ситуация, която е аналогична на тези от сапунените сериали – Да представят теб, жертвата, като насилник! Всъщност това е изграденият с години наред профил на мюсюлманина, който идва, за да наложи своя „изостанал“ светоглед”.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.