Започна гражданският процес срещу белите нацисти извършили кървавото нападение в Шарлотсвил

Споделете статията:

 

 

 

Повече от четири години след като белите крайнодесни атакуваха Шарлотсвил, Вирджиния, започна съдебния процес за десетте жертви на насилието от Шарлотсвил.  През 2017 г.  анти-расистки активисти започнаха 10-дневно шествие от Шарлотсвил към Вашингтон, за да протестират срещу срещата на крайно десните във Вирджиния и неохотата на президента Доналд Тръмп да заклейми белите националисти, които са го организирали.

„Шествието за изправяне срещу бялото превъзходство” бе последната демонстрация след случилото се на 12.08 в Шарлоствил, когато една жена бе убита, след като мъж се вряза с кола в протестиращите в отговор на срещата на расистите.

14-те обвиняеми са хората участвали в събитията през трагичния  уикенд през август 2017 г. В защита си те твърдят, че действията им са защитени от свободата на словото и че насилието е било непланирано и са били провокирани от участниците в митинга. Действията им били действали самозащита. Ищците твърдят, че е била акцията е била внимателно координирана.

 

„Има едно нещо в този случай, което трябва да стане кристално ясно в самото начало — насилието в Шарлотсвил не беше случайно“, се казва в жалбата. „Насилието, страданието и емоционалните щети на хората от Шарлотсвил, бяха пряк, предназначен и предвидим резултат от действията на обвиняемите.“

 

Митингът привлече стотици бели националисти, които отчасти бяха там, за да протестират срещу решението на града на градската управа да махнат статуята на генерала от Конфедерацията  генерал Робърт Лий от парка.

 

Един от обвиняемите, Джеймс Алекс Фийлдс младши, преди това се е признал за виновен по федерални обвинения в престъпления и е признал, че умишлено е подкарал колата си с превишена скорост, за да я вреже в тълпа протестиращи против расизма, убивайки Хедър Хейър и контузвайки десетки. Осъден е на доживотен затвор.

 

Ищците претендират  парично обезпечение и се надяват да възпрат бъдещи събития като тези в Шарлотсвил, или където и да е в Америка, да не се случат някога отново.

 

В съда съдия Норман К. Муун инструктира група от заседатели, че не трябва да разпространяват каквито и да било новини или информация за хода на процеса, който  се очаква да продължи четири седмици.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.