Започна Ханука – празникът на Светлината!

Eврейската общност празнува Ханука – един от най-важните еврейски празници. Той се отбелязва на 25 ден от месец “кислев” по еврейския календар. Празникът е посветен на повторното освещаване на Храма в Йерусалим преди близо 22 столетия. Тогава малка група евреи се разбунтува срещу най-силната за онова време армия, завладяла целия Изток. Бунтовниците начело с Юда Макавей побеждават войските на трима сирийски генерали и освобождават Йерусалим и храма.След победата на макавеите от храма е изхвърлен езическият олтар и храмът е повторно осветен. Оказва се, че поробителите са откраднали традиционния свещник “менора”, а от ритуалното масло е останало само за един ден. Но се случва чудо и маслото гори и осветява храма цели 8 дни. Затова Ханука се смята за празник на светлините и всяка вечер се пали по една нова свещ, която се добавя към запалената вчера, докато станат общо осем.

Свещникът по случай Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите свещи. Този свещник се нарича “ханукия”.

Подобно на християнската Коледа Ханука за евреите е семеен празник, особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на 8 дни. По време на тържествата се изпълняват специални празнични песни. Приготвят се ястия с растителна мазнина, напомняща за
ритуалното масло в храма. Най-разпространени са картофените палачинки “латкес” и поничките с пълнеж от сладко.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.