Полски художник събира архивни снимки за хомосексуалността от Централна и Югоизточна Европа

Полски художник изследва визуални архиви в областта на хомосексуалността. Става въпрос за Карол Радишевски, който е създател на първото и засега единствено художествено списание в Централна и Източна Европа, което се концентрира върху хомосексуалност и мъжественост – Dik Fagazine. Сред основните му интереси е да издирва архиви от Централна Източна Европа отпреди 1989 г.

За презентацията е нужен JavaScript.

Следващата седмица Marginalia ще публикува интервю с Карол Радишевски.

Радишевски е участник в тазгодишния София куиър форум, който беше открит снощи в София. Това стана с изложбата „Ще си спомнят за нас в бъдещето”, която беше представена в галерия “Академия” на Националната художествена галерия.

Изложбата ще продължи до 19 декември и в нея участват творби на Искра Благоева, Александър Гергинов, Нилбар Гюреш, Даниела Костова, Виктория Ломаско, Карлос Мота, Карол Радишевски, Йоана Райковска, Янус Сама, Радостин Седевчев, Ясен Згуровски. В рамките на изложбата има и Куиър бокс, с куратор Венелин Шурелов и работи на Ангел Чобанов и Мартин Пенев.

В изложбата, според куратора на София куиър форум Владия Михайлова, се показват различни форми на “аз” и “ти” и различни начини хората да бъдат заедно, да бъдат интимни и да имат семейство.

За презентацията е нужен JavaScript.

Както Marginalia вече писа, София куиър форум е възниква през 2011 г. по инициатива на художничката Боряна Росса и философа Станимир Панайотов.  От тогава до сега има две издания. Тазгодишното, трето, издание, което ще се проведе от 2 до 19 декември на различни места в София. То ще бъде посветено на темата за семейството, а неговото мото е „Сладък съюз“.

Основен организатор на форума е Колектив за обществени интервенции, подкрепен от Фондация „Роза Люксембург”. София куиър форум 2015 е подкрепен още от Посолството на Съединените американски щати, Национален фонд „Култура”, Наградата „Гауденц Б. Руф”. Той се осъществява със съдействието на Национална художествена академия, Софийска градска художествена галерия – филиал галерия „Васка Емануилова”, Център за култура и дебат „Червената къща”, както и с техническата подкрепа на АртЕкспрес и MMCompany.

Програмата на София куиър форум 2015 може да се прочете тук в Marginalia, която е медиен партньор на форума.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.