Започна свещеният Рамазан, честит празник, приятели!

Нито един автобус не е пристигнал в Кърджали на започналия днес свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, съобщи БНР.

„Още от началото на кризата сме въвели ограничения, включително и за джамиите. Направихме среща с всички мюфтии. Всички са запознати с това, че не трябва да идват в джамиите“, увери кметът на Кърджали Хасан Азис. Той обясни, че в малките населени места има организация за ограничаване на движението на населението. Органите на реда ще следят и дали хората се събират.

Джамиите тази година остават затворени. От Главното мюфтийство призоваха молитвите да се изпълняват вкъщи и да не се раздава храна. В същото време, със заповед на здравния министър, от тази нощ границата с Турция е затворена изцяло. „Ислямската религия пази пет неща. Едно от тях е здравето на хората, каза главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик. „Джамиите през Свещения мюсюлмански месец Рамазан са отворени през целия ден, но в тях може да се влиза само поединично. След това се прави дезинфекция“, каза още той.

Досега имаше малка възможност българските граждани да се завърнат от южната ни съседка. От полунощ до неделя това не съществува като опция. До четвъртък от началото на извънредното положение в България през границата с Турция са влезли около 7000 леки автомобила и 310 автобуса. През последната седмица само няколко автобуса са минали българо-турската граница, повечето от тях са стигнали до Кърджали, съобщиха по-рано медиите.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.