Заради 150 лв.: Адела Пеева изтегли свой филм от публичен показ

Споделете статията:

Документалистката Адела Пеева изтегли филма си „Да живее България“ от публичното събитие „Великолепната женска седморка“ заради неуредени права, писа Монитор.

Това съобщи самата режисьорка, като разпространи свое писмо, в което уточнява, че „безусловното зачитане на  авторските и сродни права за изключително важно за съществуването и развитието на българските кино и култура“. Под написаното от нея Пеева се подписва и като член на управителния съвет на сдружението Филмаутор, чиято дейност е свързана именно с интелектуалната собственост в седмото изкуство.

Правата за излъчване на „Да живее България“ действително не са платени, потвърдиха и организаторите на събитието, посветено на дамите. В свое писмо те уточняват, че не са подписвали договор с Пеева, а изплащането на исканите от нея 150 лв. са непосилни за тях. „Във „Великолепната женска седморка“ са  приели да участват безвъзмездно режисьорите Иглика Трифонова, Ралица Петрова, Надежда Косева, Светла Цоцоркова, Елдора Трайкова, както и продуцентката Росица Вълканова. Организаторите получиха линкове и пароли на техните филмите,  както и потвърждение да дискутират теми за жените, равноправието, ромското образование. Желаехме да дадем възможност на студентите ни да дебатират важните проблеми в „Да живее България“ и включихме филма на г-жа Пеева без да подозираме непреклонните й финансови условия“, уточняват от там, като допълват, че проектът им е граждански и не е финансово подкрепен от донорска организация.

По повод това решение на Адела Пеева кинодокументалистката Таня Доганова-Христова изпрати писмо до Маргиналия, един от организаторите на Великолепната женска седморка. В него тя подчертава: “ Мисля, че е крайно време да се спре и отървем завинаги от гоненене някакви жалки финансови подаяния. Трябва достойно да защитим  изкуството си, не с нищожните 150 лв., а с неоспоримото присъствие в света на изкуството с достойнството на най-старата европейска държава“.

Утре очаквайте новата програма на „Великолепната женска седморка“.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.