Заради отказ на родители 19 хиляди деца няма да влязат в клас, други 25 хиляди не се знае къде са

Общо 40 000 деца и ученици бяха върнати в училище през изминалата учебна година, като сред тях има и над 16-годишни, които са записани за първи път на училище. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на семинар за новата учебна година, цитирана от dnes.bg.

Усилията на Министерството на образованието и науката през учебната 2019/2020 година трябва да бъдат насочени към превенция на отпадане от училище, но и „ще продължи работата по издирването на почти 25 000 деца, за които още не се знае къде точно се намират“.

Има и около 19 000 деца, които са идентифицирани, но техните родители са отказали децата им да влязат в клас, информира Сачева.

През новата учебна година ще се работи и за повишаване на посещаемостта на училище от учениците, каза още зам.-министърът. Ново е, че областните управители ще могат да осъществяват координацията между отделните институции по места в страната, каза тя.

Според зам.-министър Деница Сачева МОН разработи информационна платформа, в която се събира информация от всички институции, за да може екипите да разполагат с пълни данни за децата, с които трябва да работят и да са запознати със социалните им проблеми. Тя добави, че ще се акцентира и върху работата с родителите, защото „има деца, които са второ-трето поколение неграмотни„.

По проект, финансиран със 130 милиона лева, по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, трябва да се обхванат около 150 000 деца с обучителни затруднения или в риск от отпадане от училище.

Децата със специални образователни потребности в средните училища са 18 198, а 4065 са в детските градини, като за тях има социални и образователни услуги, съобщи още зам.-министър Деница Сачева.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.