Заради съпротива срещу „възродителния процес“учител е заточен в Белене, днес получава обезщетение

Прокуратурата дължи обезщетение от 50 000 лв. на пострадал от „възродителния процес“ жител на област Добрич. Осъдителното решение е на Окръжния съд в Добрич и е за претърпени от потърпевшия неимуществени вреди по образувано производство срещу него от 1991 година. Пострадалият е бил мобилизиран през 1985 година и отведен във военно поделение в гр. Роман, където му е било сменено името.

Производството в Окръжния съд е образувано по внесен иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

В исковата си молба потърпевшият посочва, че е пострадал по воденото следствено дело заради задържането му и лишаване от свобода през 1985г., тежките условия, мъченията и изтезанията, на които е бил подложен и принудителното му изгонване от България през 1989 година.

Мъжът е бил мобилизиран и изпратен във военно поделение в гр. Роман, където му било сменено името. При завръщането си в дома бил убеждаван да се включи в пропагандата по селата, че смяната на имената е правилна. Поради отказа си е  арестуван. В МВР прекарал 65 дни, след което бил въдворен в лагера в Белене.

Постановеният съдебен акт за глоба от 50 000 лв. на прокуратурата не е окончателен и може да бъде обжалван пред Апелативен съд – Варна.

Това е поредното осъждане на прокуратурата заради разследването за Възродителния процес.

Още по темата виж тук

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.