Защита на детската неприкосновеност при онлайн обучение

Рязкото прекъсване на учебните дейности, предизвикано от пандемията на коронавирус, е безпрецедентно в обхвата и скоростта си. До днес в над 160 страни училищата са затворени, припомня Хюман Райтс Уоч. Учебните власти се опитват да осигурят дистанционно обучение за повече от 87% от световния брой ученици, които в момента не посещават клас. Но във френетичното търсене кои интернет образователни технологии да се използват, при своята преценка правителствата и училищата трябва да имат предвид и защитата на личните данни.

Образователните данни на децата са по-незащитени от здравните. Много държави имат регулации, които управляват правилната употреба и разкриване на лични здравни данни, дори при спешни случаи. Но, при все, че ученическите училищни данни могат да бъдат също толкова специфични – разкриване на имена, домашни адреси, поведение и други крайно лични детайли, които при злоупотреба могат да навредят на децата и семействата – повечето страни нямат закони за неприкосновеност на личните данни, които да защитят децата. Това означава, че правителствата ще държат отговорни доставчиците на образователни технологии за това как оперират с данните на децата.

Списък с популярни възможности за дистанционно обучение, публикуван миналата седмица от ЮНЕСКО, илюстрира подобна загриженост. КласДоджо, например, предизвика критика за събирането на огромно количество данни за децата, като се задават въпросите, с кого ги споделя и къде ги съхранява. Компанията представи политиката си за защита и съхраняване на данните, включително да се трият данни от неактивни акаунти след една година и отбеляза, че не заема и не продава информация на други доставчици.

Програмата ДингТок на Алибаба, известна с интегрирането си с пропагандно приложение на китайското правителство за позволяване на наблюдение служители, скоро бе обвинена, че позволява на учителите да следят учениците от далеч, без дадено съгласите. ДингТок не отговори на молбата за коментар.

По подобен начин, списъкът на италианското правителство за възможни образователни технологии включва Google G Suite. Компанията бе скоро съдена от щата Ню Мексико, че събира информация за децата без родителско съгласите. Представител на Гугъл изясни политиката за защита на лични данни на компанията и отбеляза, че тя не използва лична информация на потребители в начален и прогимназиален клас за рекламно таргетиране. Компанията преди това е заявила, че основанията за иск са били „фактически грешни”.

Основният проблем е, че ползваните в момента продукти – и данните, които те събират – могат да преживеят дълго след днешната криза, затова правителствата трябва да извършат старателно проучване, за да са сигурни, че технологията, която избират, защитава правото за лична неприкосновеност на децата.

https://www.hrw.org/news/2020/03/27/schools-close-over-coronavirus-protect-kids-privacy-online-learning

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.