Защитниците на правата на човека – най-застрашени в Азия

Споделете статията:

Азия продължава да бъде опасно място за защитниците на човешките права и околната среда, според новия доклад на Азиатския форум за правата на човека (FORUM – ASIA), предават от индийската медия DownToEarth.

В доклада, изготвен в продължение на две години и озаглавен „Защита в цифри“, са документирани 688 случая на нарушения и злоупотреби, засягащи 4854 души – включително организации за защита на човешки права, местни общности и медии – в 18 азиатски държави през 2017 и 2018 г.

Най-често срещаните форми на нарушения са: съдебен тормоз (327 случая), неправомерни арести и задържания (249 случая) и насилие (164 случая).

В Азия, защитниците на човешките права са застрашени, тормозени, преследвани и понякога убивани“, коментира пред медията Мишел Форст, специален докладчик на ООН за положението с правата на човека и добавя: „Много от клаузите, вписани в Декларацията на ООН за защитата на правата на човека, непрекъснато се нарушават, въпреки че през 2018 г. отбелязахме 20-та годишнина от приемането й“.

В над 210 от случаите жертви са защитници на демокрацията. Между 2017 г. и 2018 г. продемократичните защитници са били обект на множество нарушения, като 6 от 24-те случаи на насилие са завършили със смърт.

Тъй като битката за природни ресурси нараства ,очаква се положението на еко-активистите да се влоши, ако не се въведат мерки и за тяхната защита.

Според целите на ООН за устойчиво развитие държавите трябва да защитават основните свободи в съответствие с националното законодателство и международните споразумения.

Докладът признава необходимостта от предприемане на действия от различни заинтересовани страни, за да се създаде по-безопасна и по-благоприятна среда за застъпниците.

От организацията призовават корпорациите да спазват ръководните принципи за стопанската дейност и правата на човека, като прилагат рамката на ООН „Защита, уважение и достъп до средства“ и други международни стандарти за правата на човека.

Правителството също така трябва да гарантира, че всички закони са в съответствие с международните стандарти за правата на човека и съдебните процеси се провеждат справедливо и прозрачно.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.