Защо Министерски съвет не бива да приема анти-ромската концепция на Карачанов утре!

 

На 25-ти юли предстои гласуване на концепцията в НССЕИВ. Понастоящем структурата е председателствана от вицепремиера Дончев. Тъй като ромските организации напуснаха този съвет още през 2013 година, както и през 2017 година поради това, че той не вземаше важни решения и няма функциите реално да управлява интеграционните процеси, към настоящия момент в него участват малко ромски организации, пояснява на страницата си „Амалипе“.

Въпреки това в Съвета участват организации, които многократно са възразявали на езика на омразата, проповядван от Каракачанов и други политици от крайния националистически  спектър, Шалом и други организации.

„Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос и мерките за реализацията им” бе обявена от вицепремиера Каракачанов в началото на февруари. Тя последва инцидента и протестите в с. Войводиново, при които силовият вицепремиер изрази виждането си, че „Циганите в България станаха изключително нагли…” и обеща промени в интеграционната политика. Тя последва и решението на коалиция „Обединени патриоти” да се явят разделени на изборите за Европейски парламент и усилията на ВМРО да консолидират националистическия вот.

Проекто-документът срещна бърз и сериозен отпор от множество съвсем различни фактори: от ромски и правозащитни организации като Маргиналия, БХК, Равен Достът до образование, до десетки академични личности.

 На  11 април вицепремиерът Каракачанов внесе за съгласуване и приемане в Министерски съвет редактирана версия на своята „ромска Концепция”. Ден по-късно документът бе качен за публично обсъждане на Портала за обществени консултации strategy.bg. Амбицията на вицепремиерът бе „Концепция”-та да бъде приета с Решение на Министерски съвет до края на април. Всички становища на граждани и граждански организации, изпратени в портала за обществени консултации бяха негативни. Въпреки изискването за отговор по направените предложения, към този момент такъв не е публикуван

В началото на месец юли вицепремиерът Каракачанов отново повдигна въпроса за приемане на Концепцията от Министерски съвет. С оглед на спазването на правилата за изработване на документи относно интеграционната политика, определени от самият Министерски съвет, документът бе разпределен за становище към Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси и към Съвета за тристранно сътрудничество към МТСП.

 “Концепция”-та заплашва да подмени основния подход на интеграционната политика (акцентиращ върху повишаване на образованието и съпътстващите го мерки за социално включване) с командно-административен санкциониращ подход. Призивите за Казармена интеграция може и да звучат привлекателно, но тяхната ефективност е минимална, тъй като повечето от предложените мерки вече съществуват, а останалите нарушават основни демократични принципи и не могат да бъдат реализирани в демократична, европейска страна. Ето защо Министерския съвет не трябва да я гласува!

Изключително важно е това, че съществуващите документи за интеграция бяха изработени след широки дискусии и приети с консенсус. За разлика от тях, “Концепция”-та на вицепремиера Каракачанов не е и не може да бъде консенсусна. А това е особено важно с оглед на необходимостта от широк обществен консенсус по  интеграционната политика. Истинският консенсус следва да бъде подкрепен от всички страни, а не да бъде наложен на едната.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.