Затварят дом за стари хора заради брутално насилие

Частният дом за стари хора в столичния квартал „Драгалевци“, станал известен като „Къщата на ужасите“ заради брутално насилие върху настанените ще бъде затворен. Това съобщават от Агенцията за качеството на социалните услуги пред Нова телевизия, откъдето в няколко репортажа разказаха потресаващи истории за малтретирани лица от дома. Проверка на 8 октомври е установила редица нарушения.

Домът не разполага със задължителния по закон екип от специалисти, който да гарантира качествена социална работа – в него имало само трима санитари и управител при настанени 32 души. Инспекцията показала, че възрастните хора не са настанявани в дома по свое желание, което нарушава правата им. Договорите за ползване на социалната услуга не са сключени с тях, а с трети лица, което е грубо нарушение на законодателството.

Не са изготвени индивидуални оценки и индивидуални планове за подкрепа на потребителите. В дома са настанени стари хора, хора с деменция и шестима души с психични разстройства. Това също е грубо нарушение на законодателството и предвид психичната болест и деменцията на част от потребителите е предпоставка за конфликти и инциденти, казват от агенцията.

Първият сигнал към Нова телевизия бе от близки на семейство пенсионери от София, настанени в дома на 1 октомври. След три дни престой, те взели възрастния мъж със синина и кръвоизлив на окото, огромна рана на ръката и охлузвания по тялото. Обяснението било, че едната рана е от падане по стълбите, а другата – от търкане с кисе, докато са го къпали. В медицинското му свидетелство обаче пише, че синините са вследствие на удари с твърди, тъпи предмети. Близките се усъмнили за нередности и заради изключване на телефоните за връзка с дома, както и заради разделянето на двамата съпрузи. Управителката на дома Анжела Димитрова обаче се оправдава, че не може да има непрекъснато наблюдение. „Не може да има непрекъснато наблюдение. И не може да се предположи кога ще се случи нещо. Това може да се случи и вкъщи, и на улицата. Няма как да се избегне. Случват се такива инциденти. Нормално е да падне, да удари някой. Случва се и да се сбият“, казва тя.

След този случай телевизията бе залята от лавина от сигнали. „Чуваме викове, крясъци, понякога викове за помощ“, разказа Владимир Йовчев. „Чуват се и плесници, и крясъци, обиди. Преди няколко години една възрастна жена се хвърли от тераса на този дом и бях извикана като свидетел. Жената почина“, сподели Даниела Трайкова. „Когато излизам сутрин, предимно жени са се хванали за оградата и молят за помощ, казват, че искат да се махнат оттам. Виждала съм да оставят възрастните хора на 30 градуса часове наред, в инвалидните колички, без чадър, без шапки“, казва и Христина Йовчева. По думите й наскоро в дома е имало убийство, а преди години – самоубийство, но всичко е било обяснено като инцидент между настанените вътре.

 

БРУТАЛНО

Мария Робертович нарича дома, в който е живяла 6 г., „концлагер“. „Насилието е и физическо, и психическо. Основно е боят от санитарките. Бой с ръце, с юмруци, с пръчки на метли. Да, падат по стълбите, защото те не могат да ходят, а ги карат да ги изкачват. Влачат ги по стълбите като парцали“, разказва още тя, добавяйки, че управителката върши всякакви дейности срещу заплащане. „Да кажем, че роднина иска да се отърве от баща си или майка си. Сключва договор с управителката, въпросният човек влиза в дома и оттам нататък всички контакти с близките му са отрязани. И бавно и сигурно го водят към скорошна, бърза смърт. Има няколко такива случая“, твърди Робертович.

 

ПРОВЕРКИ

Проверката на 8 октомври в дома е втората инспекция на агенцията за последните 3 месеца. При първата проверка са били установени нарушения и издадени задължителни предписания със срок за изпълнение 30 септември. При втората втора проверка е установено, че задължителните предписания не са изпълнени, а управителят на дома е предоставил невярна информация относно изпълнението им. Това е и причината да бъде съставен акт за административно нарушение. Предстои издаване на наказателно постановление и глоба в размер на 3000 лв. На фирмата, управляваща дома за стари хора в „Драгалевци“, няма да бъде издаден лиценз за предоставяне на социални услуги. Крайният срок, в който домът трябва да спре работа, е 1 януари 2022.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.