Затворници в САЩ побеждават студенти от Харвард в турнир по дебати

Споделете статията:

Затворници от нюйоркски затвор победиха студенти от Харвард в интелектуално състезание. В състезанието, известно като „Дебатите на Харвардския университет“, отборът на университета и на този на затворниците дискутираха по темата за нелегалната миграция, съобщава Би Би Си.

Според условията на състезанието единият отбор излага теза и я аргументира, а другият трябва да приведе доводи, за да я отрече. Същността на играта е да се убедят неутрални наблюдатели, играещи ролята на съдии, че аргументите на единия или на другия отбор са по-силни. Съдиите оценяват умението на отборите да водят спор, както и доколко добри оратори са.

През септември затворници в затвора в местността Напаноч, щата Ню Йорк, предлагат на студенти да проведат с тях турнир по дебати. Студентите приели предизвикателството и се съгласили турнирът да се проведе на територията на затвора. Във всеки отбор участват по трима души.

Отборът на Харвардския университет е смятан за един от най-силните, а през 2014 г. е световен шампион по умението да се води спор на интелектуални теми. Но тази година той беше победен от затворници.

За разлика от студентите, затворниците не могат да ползват Интернет и получават информация само от книги и други обучаващи материали, които трябва предварителна да поръчват.

За двете си години съществуване дискусионният клуб в затвора в щата Ню Йорк побеждава отборите на кадетите от военната академия Уест Пойнт и на студентите от университета на щата Върмонт. Но победата над студентите от Харвард несъмнено е от особена важност за тях, твърди Би Би Си.

При това по ирония на съдбата затворниците трябваше да защитават тезата, че децата на имигранти без документи и не трябва да бъдат допускани до американските училища.

След края на състезанието победилият отбор призна, че не напълно е съгласен с тезата, която се налага да отстоява. Един от членовете на този отбор, Карлос Полано, който излежава присъда за непредумишлено убийство, признава след победата, че той самият никога не би възпрепятствал обучението на дете в училище. „На нас много ни провървя, че можем да се учим и да получим диплома от колеж. Благодарение на това можем отново да повярваме в себе си“, сподели той.

„Ако победим, много хора ще се замислят върху това, което става в затворите. Ние може би не сме така надарени природно и красноречиви, но много работим върху себе си“, каза преди началото на турнира 31 годишният Алекс Хол, осъден за непредумишлено убийство.

Загубилият отбор отбеляза, че студените са много горди, че са се състезавали със затворници.  След края турнира отборът на Харвард написа във Фейсбук: „Има само няколко отбора, от които не е срамно да загубиш. Отборът на затворниците притежава изключително красноречие и е невероятно умен, той е един от тези, от които не е срамно да загубиш. Ние сме невероятно благодарни на колежа “Бард” и на администрацията на затвора за тяхната работа по организацията на турнира.“

Възможността да участват в дебати и да станат задочни студенти в намиращия се наблизо до затвора хуманитарен колеж “Бард” е част от образователната програма на „Bard Prison Initiative“, която има за цел да дава на осъдените академично образование.

Тя действа в шест затвора в САЩ. Както пише на сайта на колежа, преди 15 години американското правителство престана да финансира подобни програми за затворници и по тази причина сега инициативата на колежа “Бард” съществува благодарение на частни лица и фирми.

Ръководителят на образователната програма за затворници в колежа Макс Кенер коментира победата на своите обучаеми така: „Затворниците студенти се отнасят към обучението много сериозно. Не им се правят никакви отстъпки и от тях се очакват същите резултати, каквито се очакват и от редовните студенти на колежа“.

„Победата ни е нещо прекрасно, но тя не е най-главното“, каза Кенер.  Дискусионният клуб в затвора е създаден включително и за да научи затворниците ясно и просто да изразяват мислите си и да използват получените знания.

Около 15% от затворниците в затвора в Напаноуч, по думите на Кенер, участват в образователната програма, а някои от тях продължават обучението си след завършването й и стават задочни студенти в Йейлския и Колумбийския университети.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.