Комисията по досиетата иска отвод на съдия свързан с Държавна сигурност, заплашват Евтим Костадинов с ВСС

Съдии от Върховния административен съд (ВАС), свързани с тоталитарни институции на Държавна сигурност или с лица от бившия агентурен апарат на ДС открито са заплашили Комисията по досиетата, че ще сезират Висшия съдебен съвет по казус, който повдига публично въпроса може ли съдии, за които има съмнения, че са зависими от едни или други факти от тоталитарното комунистическо минало, да разглеждат и решават дела от сътрудници на тоталитарните комунистически служби срещу решения на Комисията по досиетата, с които те са разкрити по закона за досиетата, съобщава сайтът desebg.bg

Заплахата на съдиите от ВАС срещу Комисията е направена именно по време на заседание, на което е разглеждано едно тези дела и е описаната в протокола от съдебното заседание, с който сайтът разполага.

Това става на 15 април 2019 г. при съдебен състав председател Галина Христова и членове Пламен Петрунов и Албена Радославова.

Преди даване на ход на делото юрисконсултите на Комисията по досиета представят становище на председателя на независимата държавна институция Евтим Костадинов, с което той иска отвод на един от съдии по делото – Пламен Петрунов.

Основанието за искания отвод, изложено от Костадинов е, че „част от образованието му [на Пламен Петрунов] е свързано с факултета за Държавна сигурност при Висшата специална школа на МВР в Симеоново, което звено е обучавало бъдещи кадри на ДС”.

„Подборът на кандидатите за влизането в този факултет е извършван от съответните районни управления на МВР, т.е. не по общия ред за влизане във висши учебни заведения. Тези кадри са били обучавани именно с цел професионална реализация в ДС и им се е предоставяла и гражданска специалност”, посочва още председателя та Комисията.

Според него  „резонно е това да породи съмнения в обективността и безпристрастността му при разглеждане на първоинстанционното решение по делото образувано по жалба срещу акт на Комисията, тъй като Комисията се е произнесла именно на база архивни документи, изготвени от служители на бившата Държавна сигурност.”

Съдебният състав е отхвърлил тези аргументи, като председателят на състава Галина Христова е заявила, че „в случай, че председателят на Комисията не уважи и това определение, съдът ще сезира Висшия съдебен съвет с искане за тълкуване по въпроса: „Налице ли е основание по смисъла на чл. 22, ал. 1, т . 6 от ГПК за отвод на съдия, който е завършил конкретно учебно заведение.”

Този въпрос обаче е напълно подвеждащ, защото, ако съдът е независим и иска да стигне до истината трябва да попита нещо съвсем друго, което конкретизира казуса: „Може ли съдия, започнал своето образование в специалната школа на МВР- ДС, факултет „Държавна сигурност”, да заседава и решава дела, заведени от сътрудници на тоталитарните комунистически служби срещу решения на Комисията по досиетата, с които тяхната принадлежност е установена и обявена?”

alt

Съдия Пламен Петрунов | Снимка: vdolina.com.

Сайтът desebg.com припомня, че съдия Пламен Петрунов е един от съдиите във ВАС, които лансират в своите решения теза, противоречаща на основния дух на закона за досиетата, приет от 40-то Народно събрание при пълен политически консенсус, а именно българското общество да научи сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, заемали или заемащи ръководни постове след 10 ноември 1989 г.

Петрунов е отменил редица решения на Комисията, с аргумента, че тя не може да обявява сътрудниците повече от един път. Тоест той лишава обществото от правото на информиран избор за другите ръководните позиции на сътрудници, ако те са заемали такива през прехода или при кандидатурата им от тяхна страна при избори.

Петрунов е един от 8-те нови съдии, които през 2015 г. са назначени като титуляри във ВАС, избрани сред 33 кандидати.

Оценяването се извършва от 5-членна комисия, за която тогава „Съдебни репортажи” посочва, че повечето ѝ членове са близки на председателя на ВАС по това време Георги Колев.

Сайтът dnevnik.bg пише през 2015 г., че както председателят Колев, така и Петрунов е завършил школата на МВР в Симеоново през 1990 г. През 1991 г. Петрунов е назначен за районен съдия в Стара Загора. От 2007 г. е председател на Административния съд в Стара Загора, а през април 2014 г. е командирован във ВАС от Георги Колев.

alt

Съдия Галина Христова | Източник: sac.government.bg.

Преди известно време стана известно, че съдийката от ВАС Галина Христова пък си прави самоотвод по едно от делата на агент на ДС срещу решение на Комисията, защото се оказва, че е във фактическо съжителство с въпросния жалбоподател.

Става въпрос за проф. Ивайло Мирчев (р. 1954 г.) от Националната художествена галерия, председател на Съюза на българските художници (2004-2011).

Мирчев е разкрит от Комисията по досиетата като съдържател на явочна квартира „СЛАВЯНКА” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1976 г.

Досието му е унищожено през месец май 1990 г. по време на управлението на БСП с кабинета Луканов, когято ДС прочиства досиетата тайно от обществото и политическата опозиция.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.