Ройтерс: завой надясно за Австрия с победата на консерваторите

Младата звезда на консерваторите, Себастиан Курц, е на път да стане следващият лидер на Австрия, показват предвижданията след неделните парламентарни избори, съобщава Ройтерс. Но партията му е на ръба на мажоритарния вот и вероятно ще търси коалиция с набиращата сила десница.

След като зае твърда позиция срещу имиграцията, с което стопи до голяма степен разликите с крайно дясната Партия на свободата, 31-годишният външен министър Курц успя да избута Народната си партия до първо място и да привлече подкрепа от Партията на свободата, окуражена от европейската имигрантска криза.

И двете партии са увеличили дела си от вота след последните парламентарни избори през 2013 г., като отбелязват остър завой надясно. Социалдемократите на канцлера Кристиан Керн се състезават с Партията на свободата за второто място.

„Задачата ни е да работим с всички останали за страната ни”, каза Курц пред поддръжниците си, без да разкрива накъде клонят коалиционните преговори.

През 2015 г., когато започна бежанската криза, Австрия стана вход за повече от 1 милион души, които влязоха в Германия. Много от тях бягаха от войната и бедността в Близкия Изток и навсякъде другаде.

През 2015 г. Австрия също пое брой търсещи убежище равен на около 1 процент от населението си, една от най-високите пропорции в континента. Според много гласоподаватели, вследствие на това страната им е била пренаселена.

Стратегията на Курц да се фокусира върху този проблем изглежда му се отплаща. Поддръжниците му изразиха радостта си, когато Партията на свободата отначало изглеждаше, че води пред Социалдемократите, което ще направи невъзможна коалицията между Партията на свободата и ляво-центристката партия.

Курц, избран за водач на партията си едва през май, гледа да държи отворени възможностите си за коалиция, но вече преустанови настоящия съюз със социалдемократите. Той се зарече да разтърси австрийската политика, която от години е доминирана от коалиции между тези две партии.

Докато това предполага, че ще се обърне към анти-ислямската Партия на свободата, Курц също така заяви, че може би ще има лидерски промени в губещите партии – вероятен намек, че иска да работи със социалдемократите, ако канцлерът Кристиян Керн бъде сменен като лидер от министъра на отбраната, Ханс Петер Доскозил.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.