Зелена вълна, а не евроскептичен възход

Зелена вълна, а не евроскептичен възход, пише „Политико“, като анализира първите резултати от изборите за Европейски парламент.

Европейската народна партия (ЕНП) остава най-голяма и в новия Европарламент. Тя ще разполага със 179 депутати, сочат неокончателните резултати за разпределението на 751 места.

И ЕНП, и европейските социалисти губят голяма част от местата си за сметка на либералите, зелените и на евроскептиците.

Евроскептиците имат сериозен резултат най-вече заради победата на крайнодясната партия „Национален сбор във Франция“ на Мари льо Пен. Франция в момента е най-интересното бойно поле.  Движението на Макрон може да завърши второ, но има шанс за мястото на председател на Европейската комисия (възможно френският политик Мишел Барние), като се има предвид катастрофалното представяне на „Републиканците“, съобщава БНР.

„Това е победа на народа. Той няма друг избор, освен да разпусне националния парламент“, каза Льо Пен, говорейки за президента Еманюел Макрон, чиято партия остава втора.

В Италия „Лига“ на вицепремиера Матеус Салвини печели убедително, но той не желае промени в управляващата коалиция.

Предсрочен вот обаче ще има в Гърция, защото Алексис Ципрас обяви, че ще подаде оставка заради загубата на неговата СИРИЗА от „Нова демокрация“.

Във Великобритания партия „Брекзит“ на Найджъл Фараж води убедително:

„Това е голяма победа за партията „Брекзит“ и ужасна нощ за консервативната партия. Сега ние получихме мандат да участваме в преговорите и настояваме да го направим“.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.