Жан-Мари льо Пен с глоби за расистки и антисемитски изказвания

Основателят на френската крайнодясна партия „Национален фронт“ Жан-Мари льо Пен в сряда беше осъден да плати глоба. Тя е в размер на 5 000 евро, съобщават световните медии, цитирани от българското онлайн издание „Дневник“. С това сумата на глобите за негови изказвания, наложени вчера, достигна 35 хиляди евро.

Това не е първата глоба за крайнодесния френски политик. Този път тя е заради оскърбителни изказвания по адрес на живеещите във Франция роми и се налага по член от френското законодателство за „разпалване на омраза и етническа дискриминация“, пише онлайн изданието, цитирайки БТА.

Става дума за изказване на Льо Пен от юли 2013 г. Тогава той заяви, че живеещите в Ница роми „миришат лошо“, и изрази съжаление от масовото им пристигане на Лазурния бряг.

По-рано в сряда парижки съд постанови политикът да плати 30 000 евро за своето изказване, че газовите камери не са нищо повече от „подробност на Втората световна война“.

Льо Пен неведнъж е правил подобни изявления за газовите камери, в частност пред десния седмичник „Риварол“. За последен път той засегна тази тема на 2 април 2015 г., отговаряйки в пряк телевизионен ефир на журналиста от телевизионния канал Бе Де Еф Жан-Жак Бурден на въпрос дали съжалява за по-рано изразеното мнение за газовите камери.

„Абсолютно не съжалявам. Казаното от мен по този въпрос отразява моето мнение, което е, че газовите камери са били детайл от историята на войната“, заяви тогава Льо Пен.

Той самият не присъства на съдебното заседание.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.