Жена завежда дело срещу нюйоркската полиция, след като родила окована

22-годишна афро-американка е завела гражданско дело в Ню Йорк за това, че била завързана с белезници за болничното легло, докато раждала, след арест по обвинение за леко престъпление, което по-късно било оттеглено, съобщава Гардиън.

Според делото, заведено от името на „Джейн До” или лице от женски пол с неизвестна самоличност, срещу град Ню Йорк и полицаи от няколко нюйоркски полицейски управления,  които арестували жената през декември 2018 г., когато тя била бременна в над 40-та гестационна седмица, родилката била окована и завързана с белезници след като родила сина си, съобщава Гардиън.

Според показанията на жената тя спяла в дома на майка си, когато полицаите заблъскали по входната врата, за да я арестуват по обвинение за леко престъпление. Към този момент тя е преносвала бебето си с два дни.

В жалбата се твърди, че след като жената била държана в килия почти цял ден и подложена на инвазивен преглед, граничещ със сексуално посегателство, полицаите накрая я заключили с белезници за носилка в линейка и я отвели в болница в Бруклин.

В показанията си ищцата казва, че полицаите я държали във физическо ограничение следващите 36 часа, „често с белезници на единия крак или ръка, заключени към болничното легло. Според показанията й родилката се мъчила да нахрани новородения си син с една завързана ръка. След като бебето било отнесено в отделението за интензивна грижа за новородени, полицаите не позволявали на майката да го посещава, освен ако и двата й крака не били оковани.

„Нюйоркската полиция ме накара да се чувствам напълно нечовешки”, разказва жената. „Бях тъжна и депресирана месеци след като родих сина ми. Просто искам да бъде потърсена отговорност на тези служители, за да не се случи подобно нещо на никого друг.”

Адвокатът на ищцата казва в изявлението си: „Нюйоркската полиция не само, че е действала в нарушение на конституцията, но и напълно безсмислено, след като клиентката ми не е представлявала опасност за никого. Шокиращо е, че години след като медицинските и изправителните общности се обединиха срещу нечовешката практика да се оковават бременни жени, освен при крайно наложителни обстоятелства, полицаите на Ню Йорк продължават да прилагат тази практика.”

Подобна жалба не е единствена. През 2018 г. нюйоркската полиция е била съдена за инцидент, при който полицаи са оковали бременна жена в Бронкс, по време на раждане и след като родила.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.