Жените в Афганистан протестират с най-цветните си дрехи

Афганистански жени по целия свят участват в кампания в социалните мрежи в знак на протест срещу правилата, наложени от талибаните. Те показват свободен дух, като споделят свои снимки, на които носят цветни традиционни афганистански рокли, придружени от хаштагове като #DoNotTouchMyClothes и #AfghanistanCulture.

Многообразието от цветове на традиционните рокли е в силен контраст с черните дрехи от глава до пети, които носеха жени, които подкрепят новото управление на 12 септември в Кабул. Докато талибаните успокояваха, че само момичетата в училище трябва да носят хиджаб, без да дават подробности, черните одежди породиха опасения, че в страната ще въведат отново задължително носене на черни дрехи от главата до петите.

Бахар Джалали – професор по история в Американския университет в Афганистан, смело слага начало на кампанията, като се облича във впечатляваща традиционна рокля, с която представя истинския облик на културата в страната.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.