Жените в джихадистката Ислямска държава имат нова роля

Жените започват да играят все по-голяма роля в джихадистката организация ИДИЛ, включително и при извършването на терористични нападения в западните страни. За това предупреди европейската полицейска агенция Европол, предаде БГНЕС.

Задачите на жените включват „медиите, здравеопазване и образование“ – все области, без които провъзгласеният халифат не би могъл да функционира. Те са много активни в пропагандата на ИД.

 

 

Макар ИДИЛ да не е първата терористична група, която мобилизира жените в своята борба, Европол посочва, че една от причините, с които тя привлича дамите е възможността те да пътуват сами без придружител на територията на халифата.

Още една стряскаща статистика е, че през миналата 2018 г. 15% от осъдените членове на ИД в Европа са били жени, което представлява сериозен ръст спрямо предишните години.

Със свиването на територията под контрола на ИД в Ирак и Сирия жените, които допреди това са изпълнявали небойни задачи в групировката, все по-често са призовавани да грабнат оръжие.

“Безпокойството е, че това нараснало участие на жените може да проправи път към потенциално значими промени в ролята на джихадистките в бъдеще”, се казва в доклада.

Миналата година 15 процента от осъдените в ЕС бивши членове на ИД са били жени, което е увеличение спрямо предишни години.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.