„Живеем в две България. Моята България се нарича Перник. Днес аз съм Перник!“

„Живеем в две Българии. Моята България е онази на перничани. Днес аз съм Перник, написа в профила си Венци Михов.

„И днес ще повторя пак онова, което съм писал милион пъти.В едната едни хора пишат стратегии.
Говорят за велики неща – за урбанистични утопии, за рециклиране, за компостиране, за дуално обучение, за кръгова икономика, за диверсификация…

А в другата реалност голяма част от България продължава да ака във външната тоалетна, защото няма канализация в селото“, написа още Михов, пише Дневник.

Вчера на протестното шествие Камелия Радева, която е един от главните организатори заяви, че в София Перник ще отиде със сурвакарите.

Сред обявените на протестното шествие днес искания са съд и присъди за виновниците за водната криза, незабавни оставки на министрите Нено Димов и Петя Аврамова и на ресорните им заместник-министри и „не“ на увеличението на цената водата. „Всички виновници, а те имат имена, да бъдат съдени, защото това в момента е едно варварство срещу жителите на нашия град“, цитира радиото участници в протеста.
Лидерът на синдиката „Защита“, представен добре в миньорските структури, Красимир Митов даде срок исканията да бъдат изпълнени до 5 януари: „Ако не бъдат изпълнени, тръгваме за София и няма да си тръгнем“, заяви той, цитиран от БНР.
Там перничани ще бъдат подкрепени от членове на синдиката от всички краища на страната, каза Митов. Той изрази опасения, че заради водната криза е възможно да спрат да работят и структуроопределящи предприятия, което на практика ще обрече Перник на гибел.
Перничани отидоха на молебен в централния градски храм „Свети Иван Рилски“.

С национални знамена и под звуците на патриотични песни шествието премина през центъра на града. Хората скандираха „Оставка“, „Виновните на съд“ и „Искаме вода“.

Настоява се цената на водата в Перник да не бъде увеличавана, да започне незабавна подмяна на водопроводната мрежа, както и държавата да отпусне безвъзмездна помощ на общината.

Междувременно представители на изпълнителната власт съобщиха, че ще ускорят изграждането на съоръжения за пречистване на водата, така че язовир „Студена“ да може да се ползва и под санитарния си минимум.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.