Журналисти основават мрежа за ранно реагиране „Свободно слово”

Над 40 журналисти от обществени и частни медии ще се срещнат днес, за да възобновят сдружение „Свободно слово”.  Те се обединяват, за да създадат Мрежа за ранно реагиране при случаи на нарушени права на журналисти, при опити за налагане на цензура или на необосновани промени в редакционната стратегия и политика на медиите, които всъщност са опити за прикрита цензура.

Сдружението е наследник на едноименното обединение на журналисти, което в началото на т. нар. „преход” действаше като „ Watch dog“ („куче пазач”) срещу бруталните уволнения на журналисти и неправомерни намеси на собствениците в работата на редакциите. „Кучето пазач” се оказва една от най-популярните и ефективни форми за натиск и противодействие срещу опитите за задушаване на свободата на словото както от политици, така и от работодатели и собственици на вестници, радиа, телевизии.

Мрежата за бързо реагиране „Свободно слово” (на тази връзка има и списък на учредителите) си поставя за цел да повиши чувствителността и нетърпимостта на обществото към  задкулисните прояви на контрол върху свободата на изразяване в ущърб на правото на хората да получават качествена и обективна информация.

Журналистите имат намерение да учредят оперативна структура, която ще съумее адекватно да защитава независимостта на българските журналисти в една твърде усложнена политическа ситуация.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.