Журналистки в Москва протестират срещу решение на Думата, оневиняващо депутат, обвинен в сексуален тормоз

Известната журналистка от опозиционната руска радиостанция Ехото на Москва Татяна Фелгенгауер, е протестирала срещу заключението на комисия на руската Държавна дума, която реши, че обвиненията, отправяни срещу депутата от партията на Жириновски Леонид Слуцки в сексуален тормоз към акредитираните в Думата журналистки, не са верни, съобщава на сайта си Радио Свобода. Тя е излязла с плакат пред зданието на Думата, на който пише „Г-н Володин, не защитавайте един негодник!“ (Вячеслав Володин е председател на руската Държавна дума, бел. пр.).

Преди известно време Володин посъветва журналистките да си сменят работата, щом смятат, че за тях е опасно да работят в Думата в близост до депутата Слуцки.

През февруари руският телевизионен канал Дъжд съобщи за непристойното поведение на депутата Слуцки. Той цитира три журналистки, които отразяват заседанията на Думата. Те твърдяха, че са обект на непрестанен сексуален тормоз от страна на народния представител. Две журналистки – една от самия канал Дъжд, а друга от  канала RTVI в ефир заявиха, че са били обект на непристойни сексуални посегателства и обиди от страна на депутата.

Журналистката от Би Би Си Фарида Рустамова също така открито обвини този депутат в сексуален тормоз. По думите ѝ тя разполага с аудиозапис на разговор, в който политикът ѝ е отправял двусмислени покани и намеци. Би Би Си публикува преди известно време разшифровка  на този разговор.

От своя страна Слуцки нарича обвиненията на всички журналистки в сексуален тормоз „налудни измислици“. Но на 8 март депутатът публикува  във Фейсбук празнично поздравление, в което поиска прошка от тези жени, на които „някога волно или неволно е причинили каквито и да са преживявания“.

На 8 март пред зданието на Държавната дума в Москва се състояха редица единични демонстрации на жени с искане Слуцки да бъде привлечен към отговорност и да се почне срещу него разследване. В акцията взеха участие активистки на правозащитната организация Амнести интернешънъл , както и кандидатката за поста президент на Русия Ксения Собчек.

В сряда стана известно, че телекананалът Дъжд и големият вестник РБК са решили да спрат да отразяват работата на Думата в знак на протест срещу оневиняването на Слуцки.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
mihailsmotriaev@gmail.com'

Михаил Смотряев

Михаил Смотряев е дългогодишен редактор и водещ на предавания в Руската служба на Радио Би Би Си.