Германия търси домове, в които бежанците да посрещнат зимата

Властите в Германия търсят топли места, където да настанят бежанците. Много от тях са принудени да търсят подслон в спортни зали, младежки хостели и празни офиси, съобщи ройтерс. Хиляди търсещи убежище пристигат всекидневно в Германия.

Тъй като тези възможности свършват, палатковите лагери са резервен вариант. Въпреки падащите температури, според проучване на немския вестник „Ди Велт” най-малко 42 000 бежанци все още живеят в палатки.

„Толкова е студено, че дори не мога да изляза от палатката,” казва Тахер, 25-годишен сирийски фермер.

Предизвикателството да се намери адекватно настаняване се превръща в една от най-големите трудности за правителството на Ангела Меркел. Въпреки нарастващия обществен скептицизъм, тя продължава да твърди „Можем да го направим”.

Докато се борят да се справят с нарастващия прилив на бежанци, който може да надхвърли един милион тази година, от екипа на Меркел казват, че зимата може да бъде определяща за това дали немците смятат, че кризата е преодолима, или не.

„Със сигурност можем да се справим,” каза един от съветниците, който помоли да остане анонимен. „Но може и да се сбъдне най-лошият сценарий, ако започнат бунтове посред зима. И именно това ще определи нагласата и поведението на хората.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.