Зимбабве: Oсем души са загинали по време на протести срещу увеличението на цените на горивата

 

 

Осем души са убити в Зимбабве, където протестите относно увеличението на цените на горивата продължават вече втори ден в столицата Хараре, съобщават от британската медия Independent, цитирайки Амнести интернешанъл.

Според агенцията, повече от 200 протестанти са арестувани, а във вторник полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, използвайки военен хеликоптер.

Сред жертвите в понеделник е полицай, убит с камъни от протестиращите в град Булавайо. Дете, простреляно в стомаха в предградието Мбаре и жена в Хараре, която е била застреляна в лицето, на път за работното си място.

Вълненията избухнаха, след като през уикенда правителството обяви увеличение на цената на горивата с 150 процента. Обявените нови цени от $ 3.11 за литър дизелово гориво и $ 3.33 за литър бензин биха направили бензина в Зимбабве най-скъп в света, позовавайки се на данни от сайта GlobalPetrolPrices.com. За сравнение, най-високата цена за литър бензин на 7 януари е била в Хонконг с  $ 2.04 за литър.

Социалните медии в Зимбабве, включително WhatsApp, Twitter и Facebook, са блокирани, тъй като размириците продължават. Моника Муцвангва, министърът на информацията в страната, заяви, че не знае за спирането, а трите мобилни мобилни оператори в Зимбабве все още не са излязли с коментар.

От „Амнести интернешънъл“ изразяват тревога по повод използването на крайна агресия от страна на полицейските служители.

„Полицията трябва да използва сила само когато е абсолютно необходима,“ каза Muleya Mwananyanda, заместник-директор на Амнести за Южна Африка, и добави „Дори и тогава, те трябва да се държат сдържано през цялото време и да използват най-ниското ниво на сила. Огнестрелните оръжия следва да се използват като последна мярка, само когато е абсолютно необходимо да се защити нечий живот.“

„Милиони зимбабвийци са ужасени от влиянието, които би  имало увеличението на цените на горивата относно справянето им с всекидневни разходи, включително за храна и здравеопазване. Зимбабвийските власти трябва да гарантират, че хората са в състояние да изразяват свободно безопасно мнението си. Информацията за полицейски стрелби по протестиращи също трябва да се изследва незабавно и независимо“, коментират още от Амнести.

Властите вече са започнали преговори с демонстранти и представители на синдикатите.

Министърът на труда в страната Секай Нценза обеща, че от януари до март работниците ще получават 5 до 23 процента увеличение на месечните си възнаграждения.

Опозицията и други групи призоваха хората да останат на закрито, вместо да участват в улични акции.

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.