Вие сте единственият човек, който може да спре себе си

Споделете статията:

 

 

„Това е някак сюрреалистично – никога не съм мислила, че ще бъда в тази категория заедно с всички тези други невероятни жени, с които мога да споделям пространството“, казва 30-годишната Родригес. Тя е първата трансджендър-жена, номинирана за наградата „Еми“„И това просто показва, че ме вижда не само Академията – вижда ме също и светът, и уважава моята женственост.“Преди дни актрисата получи и наградата Златен глобус.

 

 

Звездата от ТВ-сериала „Поза“ Ем Джей Родригес разказва за корените си в Нюарк и какво означава да бъдеш първата трансджендър-жена, номинирана за наградата „Еми“

Обичам да се срещам със стари души. А следващата ми гостенка в „Човекът на Ренесанса“ въплъщава именно този дух – от впечатляващата самоувереност до музикалния вкус. Актрисата и певица Ем Джей Родригес е само на 30 години, но музикалните й корени говорят за човек, роден в много по-ранно десетилетие.

„Майка ми ме възпитаваше с музика още от нулева възраст“, разказва Ем. „Така че тук говорим за Earth, Wind & Fire… Говорим за Чака Хан, Лутър Вандрос. Говорим за The Whispers, The Spinners. Баща ми ме караше да слушам Spinners през цялото време, Теди Пендърграс, много големи влияния в живота ми.“

Що се отнася до актьорството, тя се е вдъхновявала от някои от най-добрите актриси на 90-те години, чиято кариера продължава и през 2021 г. Анджела Басет и Хали Бери и дори Никол Кидман, бяха истинските висококласни актриси, от които се вдъхновявах“, казва тя.

Ем Джи е проправила собствен път в шоубизнеса, така че със сигурност предоставя своята доза вдъхновение на цяло ново поколение деца, които идват след нея. Миналия месец тя играе майка на къща [от транссексуални и хомосексуални изпълнители] в сериала Pose, който изследва сцената на т. нар. „хаус-бал„от началото на 90-те години в Ню Йорк. За ролята си стана първата транс жена, номинирана за „Еми“ за главна роля. Освен това тя има нов сингъл „Something to Say“, с определено ретро-R&B-поп звучене, което просто ме кара да се чувствам щастлива. И ми се приисква да си сложа ролкови кънки и да се развихря. Тя прави всичко това с безпардонната дързост на човек, който е родом от Брик Сити.

Подобно на своята приятелка Куин Латифа, Ем е истински продукт на Нюарк. И също като мен винаги е била привързана към престилката на майка си.

„[Нюарк] имаше своите възходи и падения за мен, очевидно, защото съм жена с транссексуален опит. Искам да кажа, че в по-голямата си част от Нюарк към мен не е имало нищо друго освен любов“, казва тя. „Израснах в пространство на силни чернокожи хора и имах страхотна връзка с майка ми. А тя познаваше всички в Нюарк.“

Ем посещава театралната програма на Центъра за сценични изкуства в Ню Джърси и Музикалното училище „Бъркли“ в Бостън. През 2011 г. тя изиграва ролята на Анхел в оф-бродуейското възраждане на [мюзикъла] „Rent“, преди да прекъсне пеенето и актьорската си кариера, за да премине към друг живот. Попитахме я как успява да се чувства толкова комфортно в собствената си кожа.

„Обичам да гледам старите си видеоклипове [във все още мъжко амплоа]. Ето защо ми харесва, че не съм ги свалила. Много момичета от транс общността ги свалят, защото смятат, че това може да ги възпрепятства като личности. Но аз не смятам, че това ме възпрепятства. Мисля, че това ме прави по-голям човек и ме кара да се развивам. И хората виждат това израстване“, казва тя. „И съм много щастлива, че съм там, където съм в момента, и се радвам, че музиката ми ме води натам. Така че отново виждам само растеж. И всичко, което виждам, е красота и тези красиви стари клипове. Както и новите“.

Тя обаче признава, че не всички се чувстват спокойно в нейно присъствие, особено някои мъже. Разочароващо е да се чуе, че все още има хора, които са като затворени в друга епоха като тази на VHS касетите. Особено когато виждаш как талантът й продължава да се развива и засенчва всеки етикет, прикрепен към нейното име. И така, как тя се движи в пространства, в които има усещането, че надпис „добре дошла“не е за нея.

„Ще бъда честна с вас. Много от тях не се чувстват комфортно около мен. Не знам защо. Изобщо не мисля, че съм плашеща. Мисля, че всъщност съм добро момиче. Понякога е изнервящо. Понякога е адски страшно, защото има определен тип мъже, които обичат да те разгневят, просто за да получат нещо от теб… Но аз така се ориентирам“, казва тя. „Всъщност се обръщам към всичко това с любов. Не се обръщам с агресия, защото това няма да доведе до нищо, особено в общуването с мъж … Аз съм малко момиче … Винаги искам да запазя мира … От самите вас зависи да бъдете достатъчно отворени, за да проникнете в това пространство и да кажете: ‚Уважавам те‘. Или може би да зададете няколко въпроса, защото не знаете за това. Знаеш ли, задай ми въпроса си. Аз съм отворена за него.“

Тя те успокоява със своята сила и откритост. И бързо признава, че преди цвета на кожата или сексуалната ни ориентация, всички ние смирено споделяме човешкия опит.

„Трябва да осъзная, че и аз съм човек и че има образование, което притежавам. Както и че има много образование, което не съм получила“, казва тя и добавя, че никой не разполага с всички отговори. „И двамата трябва да разберем това, заедно. Това не е само еднопосочна улица и живея с усещането, че това е начина, по който се ориентирам“.

Ем обаче е напълно приета от света на модата. И е известна с това, че прави фурор на червения килим. Тя развива стила си с помощта на бащата от „балната къща“, в която е участвала, Тимъти Джей Смарт. Свързала се с него в гимназията, докато скришом се е измъквала, за да участва с конкурсите на транс-сцената. Любимите й марки са YSL, Versace, Gucci и Louboutin.

„Обичам червени обувки. Болят адски много. Но за модата трябва да се страда“, казва тя и добавя, че може да бъде пестелива и обича да посещава и [модната бутикова верига] Zara.

Мечтаните от нея сътрудници биха били Бруно Марс и рапърът Андерсън.паак, както и [R&B дуета] Chloe x Halle. Mj би искала да изиграе водещата на „Добро утро, Америка“ Робин Робъртс в биографичен филм. И би искала да бъде на сцената на Бродуей след 10 години.

От този епизод си тръгнах с толкова много уважение и възхищение към Eм. А освен това научих, че тя тепърва загрява, така че я опознайте, ако още не сте го направили. И тъй като великата Mj Rodriguez е преодоляла толкова много бариери, ще завърша с нейния незаменим съвет за новите артисти, които навлизат в битката днес.

Независимо дали ще спечели трофей, или не, церемонията по връчването на наградите „Еми“ за 2021 г. е една от най-значимите за Mj Rodriguez – и за цялата LGBTQIA общност – тъй като звездата от Pose става първата транссексуална жена в историята на телевизионната академия, номинирана като най-добра актриса в драма.

„Това е някак сюрреалистично – никога не съм мислила, че ще бъда в тази категория заедно с всички тези други невероятни жени, с които мога да споделям пространството“, казва 30-годишната Родригес. „И това просто показва, че ме вижда не само Академията – вижда ме също и светът, и уважава моята женственост.“

Актрисата и звукозаписна изпълнителка Mj „Michaela Jaé“ Родригес е в добра компания с номинираните си колежки Узо Адуба („In Treatment“), Джърни Смолет („Страната на Лъвкрафт“), Ема Корин („Короната“), Оливия Колман („Короната“) и Елизабет Мос („Историята на прислужницата“).

Mj се кандидатира за най-голямото актьорско отличие на вечерта за силното си превъплъщение в образа на Бланка Родригес – топлата майка, която взема под крилото си разселени тийнейджъри в „Домът на Еванджелиста“. Тази „къща“ – както я наричат в балната култура – се превръща в нещо повече от жилище и танцов екип, тя е семейство, което споделя всички триумфи и трагедии, докато общността прави всички възможни опити да се ориентира в кризата със СПИН, расизма, хомофобията и други проблеми в Ню Йорк през 1980-те години

Родригес казва, че е моделирала силния си персонаж по примера на жената, „която ми внуши женственост“ – собствената й майка, Одри Родригес, която беше заснета от камерата да крещи колко много дъщеря ѝ заслужава номинацията за „Еми“.

„Голяма част от тази сила е моделирана от собствената ми майка, която винаги приемаше, дори и когато другите родители изхвърляха деца като мен на улицата“, казва Родригес. „Приятели често спират майка ми на улицата и казват: ‚Това не е нищо друго освен теб, там по телевизията‘.“

Всъщност изгряващата звезда все още се грижи с ръце за собственото си семейство сега, когато е постигнала успех.

„Живея вкъщи, както винаги съм живяла. Домът е моята детоксикация, той е това, което ме държи здраво стъпила на земята“, казва тя. „Сега, благодарение на Pose, мога да помагам на семейството си и това наистина е добре.“

Родригес заявява, че да бъде първата в историята транссексуална жена, номинирана в категорията „Най-добра актриса в драма“ е стъпка в правилната посока за представянето на транссексуалните хора в Холивуд.

„Вярвам, че това е ключов момент. Никога не е имало транссексуална жена, която да е била номинирана като водеща актриса, и чувствам, че това толкова силно тласка иглата напред, че сега вратата може да бъде открехната за толкова много хора – независимо дали са мъже или транссексуални жени, несъответстващи на пола, LGBTQIA+, това няма значение“, казва Родригес.

Звездата от „Поза“ Мий Родригес с колегата си Били Портър, също номиниран за „Еми“. Ерик Либовиц/FX

Преди номинацията на Родригес само две транс-актриси бяха получавали номинации за „Еми“: Рейн Валдес за най-добра актриса в комедиен или драматичен сериал в „Razor Tongue“ от 2020 г. и четирикратно номинираната Лавърн Кокс за най-добра гост-актриса в драматичен сериал за „Оранжевото е новото черно“.

Въпреки историческото си постижение, Родригес споделя, че да останеш „скромен“ е един от основните ключове към успеха.

„Продължавайте да се трудите, никога не позволявайте главата ви да потъне под раменете, винаги дръжте главата си високо и никога не позволявайте на никого да ви казва как да живеете живота си. Живейте чрез постоянство, щастие, радост, освобождение. Бъдете уважителни, бъдете позитивни, доколкото можете. Бъдете смирени. Проявявайте смирение и просто щурмувайте, щурмувайте света“, казва тя. „Никой не може да ви спре. Вие сте единственият човек, който може да спре себе си.“

Още от проекта „Те, другите“ за образователна джендър тематика, изпълняван от Маргиналия и Либерален преглед

Ръководство за това как да бъдем съюзници на трансджендърните и небинарните младежи

Пълен обзор на спора около трансджендър коментарите на Джей Кей Роулинг

Джей Кей Роулинг пише за причините, поради които се изказва по въпросите на пола и джендъра

Даниел Радклиф отговаря на туитовете на Джей Кей Роулинг относно джендърната идентичност

За „случая“ Джей Кей Роулинг, или измамността на човешкия опит

Куиър речник

Британският закон за признаване на джендъра е противоречив

Ми Джей Родригес е първата трансджендър-жена, номинирана за наградата „Еми“ за водеща женска роля

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.