Германски съд подкрепи обществена телевизия в спор за „полските лагери на смъртта“

Споделете статията:

Най-висшата съдебна инстанция по граждански дела в Германия обяви, че е отхвърлила полско искане за публикуване от обществената телевизия  Ce-DeEf на пълен текст с извинение за определяне на нацистки лагери на смъртта на полска територия като „полски лагери на смъртта“, предаде „Франс прес„.

В съдебно решение от 19 юли, което бе оповестено вчера, съдиите от Федералния върховен съд прецениха, че изпълнението на полското съдебно искане би било нарушение на свободата на словото и медийната свобода за телевизия Ce-De-F.

Спорът е от юли 2013 г., когато германската обществена телевизия обяви излъчването на документален филм за освобождаването на нацистки концлагери, като нарече „полски лагери на смъртта“ намиращите се на територията на окупираната от нацистите Полша лагери Майданек и Аушвиц.

Полските официални лица смятат, че използването на термина „полски лагери на смъртта“ създава погрешното впечатление, че Полша носи вина за Холокоста. Неотдавна те приеха и спорен закон по този въпрос.

След реакция на посолството на Полша в Берлин Ce-De-Ef промени съобщението си, в което вече се говори за „германски лагери на смъртта на полска земя“.

Тогава обаче полякът Карол Тендера, който е бивш концлагерист от Аушвиц, реши да подаде жалба срещу Ce-De-Ef за посегателство над личните му права и поиска извинение от германската телевизия.

Още през 2013 г. Ce-De-Ef  два пъти се извини писмено на Тендера, но той продължи съдебната си борба. След това в продължение на един месец, от декември 2016 до януари 2017 г., телевизията публикува в сайта си, по настояване на полското правосъдие, извинение към Тендера. Той обаче прецени, че това извинение е недостатъчно и искаше Ce-De-Ef да публикува точния текст, който бе формулиран от съд в Краков.

Германският Федерален върховен съд обаче реши, че това би било посегателство над свободата на медиите.

В началото на годината Полша прие закон за Холокоста, в който се предвиждат наказания за всеки полски или чуждестранен гражданин, който използва термина „полски лагери на смъртта“ за нацистките лагери на смъртта в Полша.

Този закон предизвика гнева на Израел, според който това е опит да се отрече участието на поляци в избиването на евреи от нацистите./БТА

Източник: Дневник https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/08/22/3299654_germanski_sud_podkrepi_obshtestvena_televiziia_v_spor/

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.