Жана Попова: БНТ и БНР вече трябваше да имат предавания на ромски език

ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН ДА ПРОДЪЛЖИМ!

 

Мина една седмица, откакто Народното събрание обяви извънредно положение. Всеки петък премиерът Борисов сякаш организира флашмоб с някоя от новите си мерки, а после генерал Мутафчийски се кара на хората защо са се струпали там. В първия извънреден петък се струпаха в магазините, във втория – по магистралите.

В „Неделя 150“ по БНР на 22.03. министърът на финансите Владислав Горанов, който би трябвало да обясни как ще издържим финансово месеци наред по време на извънредно положение, каза: „Не е моментът да си говорим за демокрация“.

Прокурор, правителство и патриотарски партии хукнаха „да грабят демокрация“ по време на вирус, вместо да купуват маски за лекарите

 От първия ден правителството показва, че защитата на здравето ни ще трябва да стане на цената на правата ни. Това не е вярно. Това, че циганите ще бъдат следени в домовете им, а някой ще ни гледа с дрон, няма да спаси никого в инфекциозна болница. Но виж думите, силата на изреченото слово може да накарат поне един лекар, специалист по белодробни заболявания, да остане в необорудваните ни болници.

Опитът на Италия показа, че биологията, медицинското знание, дори математиката са важни да се разреши медицинският проблем, но ние сме изправени пред социална криза, за която няма ваксина. Вирусът е биологичната причина да срине здравната ни система, която години наред е изоставена между двете крайности: луксозни болници и болници с вид на кенеф.

Затова сега щабът трябва да ни показва всяка вечер в новините, че изпълнява поне една от целите си – медиците да са защитени с всичко необходимо. Призивите за дисциплина ще заработят, когато вече е късно.

БНТ и БНР вече трябваше да имат предавания на ромски език

Сега трябваше да си припомним с какви гласове са избирани кметовете. Защото високата избирателна активност в ромските махали на миналите избори означава, че кметът на Нова Загора, Сливен, София, Пловдив и Варна може да влезе в тези квартали и ще бъде чут.

Вместо това видяхме маскирани полицаи по улиците в края на града.

Трябваше правителството да използва правото ни да се информираме по всякакви канали, за да убеждава, че за една седмица е свършена немалко работа. Това е първият път, в който трябваше да бъде използвано знанието как се говори на отделни целеви групи. Младите хора не гледат телевизия, следват видеоблогърите, те можеха да помогнат. Част от ромите не гледат български телевизии. Дори телевизия „Планета“ не беше използвана, защото се гнусим от чалгата, въпреки че зрителите й също имат ръце, които трбява да мият.

А колко от българските телевизии мислеха за ромите като за зрители досега? Колко предавания на майчиния им език има? Докато седим и се дърлим дали има ромски език или няма, можеше вече да има кулинарни предавания на техния майчин език, в които да вкарат лекари да готвят, докато обясняват колко е важна ваксината за морбили или ваксината за грип и да оставим избор на хората дали да се предпазят. Но това беше редно да го има в телевизията в „нормално време“.

Вместо това гледаме репортажи, в които ромите са изобразявани чрез стереотипа – пият, гуляят, не изпълняват. Добре, че са здравните медиатори, за да обясняват, че има роми, които пазят възрастните си родители и децата си. Как ли се чувстват те, когато властта праща дронове над главите им?

Една седмица вече БНТ няма направен нито един клип, дори 1 минута на езика на ромите. Не е редно да се правим, че не знаем какво се случва в кварталите, в които сме изолирали ромите. Но полицията не помага. Седмици наред няма нито една идея как телевизията да се отвори за всички групи. Стереотипът ни е, че там не ползват интернет. Можехме да използваме тази връзка с хората, които всъщност са ни съседи.

Вместо това в „Още от деня“ по БНТ Надя Обретенова се надъхва, че ей сега вече обществената телевизия станала обществена, защото предава на живо брифингите на щаба и заседанията на МС. Не, това прави БНТ държавна. В „Още от деня“ Обретенова покани председателя на обществения съвет на БНТ Борислав Велков, в ден, в който полиция беше пратена в циганските махали. Кризата показа, че общественият съвет в този му вид, с административни функционери и някакъв псевдоелит, е неработещ. Показа, че в обществения съвет на БНТ трябва да има не директори на НДК и бивш директор на БНТ, като Борислав Геронтиев, а да има хора, които знаят какво искат различните групи, от които е съставено обществото ни.

Чак сега БНТ изпълни препоръки, давани десетки пъти, че няма достатъчно превод на жестомимичен превод в програмите им… Само че хората, които имат нужда от този превод, вече не гледат телевизия.

Няма нито едно научно доказателство, че следенето с дрон над дома ни лекува пневмония

Извънредното положение и демокрацията могат да съществуват заедно, докато няма политически спекуланти, които искат да използват момента „в името на доброто ни“ да рушат изграденото години наред като наши избори.

Ако се съгласим да следят съседа ни, следващата къща, над която ще кръжат дроновете, е в нашия квартал.

Равносметката за първата седмица: ние останахме вкъщи, за да вилнеят исканията за безправие, а трябваше да видим как подготвят болниците. От първия извънреден петък лекарите в националния щаб Мутафчийски, Кантарджиев и Кунчев имаха достатъчно натрупано доверие с думи да убеждават хората. От грижа за „доброто“ на възрастните хора, ги изправихме отпред пред строя на обществото ни. Беше излишно да се ограничават специално възрастните хора, след като само след няколко дни всички ще бъдем ограничени. Освен това жените, но особено мъжете, сред които и личните лекари, работят поне до 64 години у нас. Какво да правят 60-годишните хора, които се грижат за 85 годишните си родители?

Няма никакъв смисъл хората да бъдат третирани като принадлежащи само на групи. Поне сега трябва най-накрая да разберем, че виждането на хората чрез стереотипи е заплаха за живота ни.

Не бяха показани данните колко са „младите хора и децата“ със сърдечни и хронични заболявания. Защото повтарянето на мантрата, че вирусът засяга възрастните хора може и да не води до паника, но не води и до знанието, че здравият млад мъж предпазва младия си приятел, който има диабет. Нужна беше повече информация кои от нас могат да се окажат едновременно с родителите си в болницата, защото младостта не гарантира здраво сърце или дробове…

Сега вече, в телевизиите и радиата трябва да се чуват много повече гласовете на учени, които са специалисти в хуманитарните и социалните науки. В момента много повече ще ни помогнат знанията ни за литературата и социологията, докато  медицината за кратко време е безсилна.

В момента зрителите чуват в рамките на един ден няколко различни мнения – маската предпазва, маската не предпазва. И добре, че не са затворили устите на всички медици. Но до какво води само медицинското говорене по време на криза?

Стигна се до там, че вече има магазини, които са отворени, заредени са, но за да влезеш в тях, се изисква маска. Маска е онова нещо, което всички лекари вече казват, че не му е нужна на здрав човек, което струваше 1 лв. по друго време, в момента струва 5 лв. и не може никъде да бъде закупена. Дали да се смеем пак на хората, които се презапасиха с тоалетна хартия?

Излиза, че сега хората трябва да намерят маска, за да си купят руло хартия…

Тоалетната хария няма да свърши, но изобилието от скрити рестриктивни изиксвания ще нараства.

Само едно кратичко изискване слагаш – за атрибут за фейсконтрол, който знаеш, че не може да бъде намерен в аптеки и онлайн магазини – и си затворил препълнения с блага магазин.

Ето затова едни хора не вярват на щаба и правителството, че няма да останат без тоалетна хартия. Други пък не вярват, че уж в името на доброто ни полиция и прокуратура няма да отнемат правата ни. Защото вече сме виждали точно това управление да казва „магазинът за демокрация е пълен, но ако имаш маска“.

 

През първата седмица: ВМРО предложиха ограничения за свободата на словото

Докато аз вярвам на лекаря Мутафчийски и не съм в университетската зала, депутатите от ВМРО поискаха промени в законодателствто, така че СЕМ да можели да затварят сайтове и медии, да бъдат арестувани автори на мнения.

В този законопроект на ВМРО няма нито една дефиниция какво е „интернет среда“. Ще пратят членовете на СЕМ – Розита Еленова, Бетина Жотева, Ивелина Димитрова, София Владимирова и онази членка с тройките по агросвят от филиала във Враца на УНСС Галина Георгиева – да бродят из тъмната страна на интернет ли? От това, което предлага депутатът Александър Сиди като законопроект, е видимо, че той не е чел изследвания на утвърдени учени какво е „фалшива новина“, дава формулировка за „дезинформация“, в която можем конкретно да видим лица, които иска да преследва. Такъв тип информация най-често е неподписана, но нека дири лица.

Повярвах на проф. Мутафчийски, че ще остана вкъщи, за да имат време да се разминат болните след грип Б, да насърчат медиците, да купят апарати, а вместо това виждам как са изпращани прокурори срещу лекари, които изразяват мнението си в медиите. Видях как ние останахме вкъщи, за да вилнеят необезпокоявано биячите на журналиста Слави Ангелов…

В седмицата на извънредно положение прокурори проверяват двамата лекари от пловдивската болница „Св. Мина“, че … „всяват паника“, като съобщиха по bTV, че нямат специално защитно облекло и специални маски. Изказването на мнение не е престъпление! Това, че няма да чувам по телевизията, че животът на лекарите е застрашен, няам да спаси живота на родителите ми. Обратното обаче ще помогне щабът и правителството да чуят страха на лекарите и да говорят с данни на коя дата колко маски и облекла са им бъдат доставени.

По време на криза всяко мнение, дори това, че премиерът точно в този ден е с жълт пуловер може да предизвика паника. Паниката зависи от контекста, в който живеят хората, които възприемат посланията, а не само от посланието.

Първата стъпка тази седмица беше да санкционират страха на хората. Следващата стъпка е да санкционират смеха…

Добре, че досега ген. Мутафчийски показва, че има добро чувство за хумор. Но само след седмица той ще изчезне от екраните, ще влезе в болницата да лекува и на негово място ще застане милиционер, пожарникар или прокурор, който изисква респект.

До петък всеки ден хората трябваше да виждат какво реално правителството е направило – колко маски са доставени, в кои градове, колко апарата, в кои болници, колко лекари са останали, колко нови са назначени. А ние виждахме министри, които обикалят телевизиите, докато чакат вирусът да дойде. Симулацията с едновременното появяване на Венцислав Мутафчийски по bTV и „Нова тв“ беше подигравка с хората пред екраните.

В първия ден посланието „Моля ви не питайте за фризьорските салони“ имаше смисъл. Но във втория ден вече трябваше да има послания какво ще ни е нужно след два месеца, за да започнат фризьорките още от сега да се подготвят за нов бизнес или да получат шанс да се обучават в нови професии.

Когато правителството намалява сметките за парно от 1 април (а парното тогава спира), ще получава като отговор хора, които ще си седнат у дома на 1 април. А тогава вече ще плачем заедно с лекарите си.

 

Колко е важно да не изоставяш законите, които могат да спасят слабите

Само преди две години премина дебат за т.нар. „Истанбулска конвенция“, която всъщност е конвенция за закрилата на деца и жени от домашно насилие. Депутати, министри и КС отхвърлиха конвенцията, която трябваше да гарантира правата на хората. А кой е казал, че срещу насилието действа само конвенция. Къде са законите, с които депутатите търсят разрешение на проблема? Не направиха нито една крачка, за да спасят слабите хора в къщите, в които има насилие.

Днес правителството ни моли да останем в къщите си… За много жени и деца това означава да останат в къщата на насилника си.

Само преди месец във Варна две жени загинаха след взривяването на апартамент, предизвикано от ревност от 66-годишен мъж. Сега, по призива на управляващите, този мъж трябваше да остане затворен в един дом с жената и детето й, които са били тормозени…

Ето на такива закони, които да защитават слабите хора, точно сега им е времето.

 

Сега е моментът и хората, на които дължим общия ни културен код, да чуват колко са важни

Ефектът от това Владислав Горанов години наред да не отпуска пари за развитието на културата е, че днес не всички хора могат да разберат какво е това „социална дистанция“. Седмици наред в медиите ни говореха на развален научен език, вместо да ни кажат да стоим на 2 метра от другите хора.

Къде? В поликлиниките, в които мястото за сядане е 1 метър, в училищата, в които децата са тяло до тяло или в „отворените офиси“, в пълните сутрин и вечер заради задръствания автобуси, в метрото? Седмици наред чувахме призив, който е неизпълним у нас.

Историята на медийните кампании показва, че хората обичат да имат обща цел, че им трябва малко, за да вярват, че помагат на някого.

Вместо това ни беше размахан като отличник в първата седмица Кирил Домусчиев, който обяви, че е „осигурил важно лекарство срещу коронавируса“, въпреки че малко преди това шефът на щаба спомена, че няма открито лекарство…

Ако още веднъж ген. Мутафчийски спомене три пъти Домусчиев на брифинг за най-строгите мерки, аз лично ще изляза от дома си и ще ида да питам за фризьорките!

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
zhana@gmail.com'

Жана Попова

Д-р Жана Попова e преподавател по радио и телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация. От 2020 година води рубриката "Имало едно време телевизия" в Маргиналия. Автор е на книгата „ Жанрове и форми. на забавлението в телевизията“, издание на „Полиграфюг”, 2016