Активисти от гей организации, представители на глухите хора и ромски юристи задаваха неудобни въпроси на кандидатите за общински съветници от основните партии и движения

Точно 90 минути протече уникалният дебат „София на равнопоставеността: политики към уязвимите групи“. Посрещнати с голям интерес кандидатите за общински съветници Марта Георгиева /Демократична България, кампания за Борислав Игнатов/ Ана Вилфан, кампания на Мая Манолова/, Гергин Борисов /Спаси София, кампания на Борис Бонев/ и  Малина Едрева/ГЕРБ/общински съветник, кампания на Йорданка Фандъкова/, отговаряха на предварително зададени от домакините теми. Участниците имаха сумарно време по 12 минути общо, като можеха да прехвърлят време между темите. Модераторът бе журналистката от БНР Ирина Недева. Беше осигурен жестови превод.

 

 

 

Събитието бе дебют на новосъздадената Лига на равнопоставеността, която включва Фондация С.Е.Г.А, Младежка ЛГБТ организация „Действие“, Младежки клуб „Рома-Столипиново“, Фондация „Заслушай се“, Постоянна ромска конференция, ПРО ЕВРОПЕЙСКА МРЕЖА, Ресурсен център БИЛИТИС*.

Ашод Дерандонян, представител на „Заслушай се“ отвори дебата за недостатъчните , или буквално липсващи политики за включването на българския  жестов език в сферата на образованието, както и за достъпа до образование:“Знаете ли, че глухите деца имат ограничен достъп до образование?“попита той.

Ашод Дерандонян: Аз практически съм глух и представлявам глухата общност в София

 

От залата се включи Милена Димитрова, основно работеща във „Факултета“/Постоянна ромска конференция. Тя постави въпроса за сегрегираното образование, допълнително влошена ситуация със изискването за райониране: „Имахме майка, не можеше да запише детето си на училище, едва накрая успя, а директорката й казала „Имаш късмет, че е по-беличка, иначе нямаше да я вземем!“

Според регламента поставен  от Лигата на равнопставеността, първа бе Марта Георгиева. Като дългогодишен общински съветник от ДСБ  Георгиева призна,че общината е „длъжник на уязвимите групи“. Тя обърна внимание,че има политици, които „паразитират върху най-ниските страсти, усилват негативното отношение. Като ангажимент за бъдещата си работа Марта Георгиева обяви реализирането на „система на прием, която да гарантира достъп до образование на ромчетата, ще създадем усещането на защитено етническо и всякакво друго многообразие“.

 

Отляво надясно: Марта Георгиева, Ана Вилфан

Ана Вилфан подчерта липсата си на опит за образованието и отглеждане на деца. Тя адресира виновниците за неблагополучията в училище „патриотите, които са във властта“ и подчерта колко са важни учителите и родителите. Учителите „трябва да бъдат медиатори между двете групи“, заяви тя. Госпожица Вилфан развесели аудиторията с  „модерната“по думите й идея „да се постави телевизор в класната стая за глухите деца, като се осигури жестов превод.“

Гергин Борисов  взе отношение към проблемите на глухите хора. „Те нямат към кого да се обърнат!“Администрацията не ги разбира, карат ги да пишат бележки, което е унизително!“ Борисов настоя, че трябва да се премахнат сегрегираните училища, да се инвестира в капацитета  на учителите, за  да могат по-ефикасно да работят с деца, на които майчиният език не е български“

Малина Едрева бе в най-неизгодната позиция в дебата. Тя беше „хапана от всички страни“ по думите на Ирина Недева, с критични въпроси защото е актуален зам.председател на СО и кандидат общински съветник в кампанията 2019. Едрева се позова на изготвения с помощта на Фондация „Заслушай се“ Закон за жестомимичния език, за пилотната програма  за глухите деца и включващото образование. Малина Едрева разказа в 3 секунди според регламента за  усилената работа на общината по Програма Европа със „Заедно в час“ и за резултатите им в районите с концентрирано ромско население.

Вторият кръг от теми бяха свързани с безопасността на улицата и обществената среда.

Адвокат Деница Любенова /Лига на равнопоставеността/информира кандидатите за общински съветници за вандалските актове тази година върху Рейнбоухъб – центъра за комуникации на ЛГТБ, както и за насилието над хора с различна сексуална ориентация. Любенова попита какви механизми общинарите могат да предложат, за да бъдат защитени ЛГТБ хората. Тя припомни физическото нападение на Галя Петкова, включително и унизителните думи „педал мръсен“употребявани от насилниците й.

Доротея Стефанова, представи себе си като работеща с ЛГТБ ученици. „Как училището може да стане по-безопасно място за всички“?

Марта Георгиева, подчерта, че трябва да се сигнализира Комисията за противообществени прояви за случаите на насилие над ЛГТБ ученици,  да се организират информационни центрове, за да се научат как се подава жалба когато има такива прояви, да се назначават психолози. Георгиева обвини Столична община, че е разрешила билборда на един политик с надпис „Не на гей парада в София“, който увеличил дискриминационното говорене по адрес на гей хората. В своите 6 секунди тя акцентира върху необходимостта да има подкрепа за ЛГТБ хората през всичкото време, а не само  на годишнини. Марта Георгиева припомни, че  не е виждала на София Прайд кмета Йорданка Фандъкова през тези 14 години и изрази почудата си защо.

Малина Едрева репликира: Вие, Марта, бяхте общински съветник през тези години. Какво вие направихте? Представяте ни само констатации.  На всеки Прайд участвам аз, не в лично качество, а като представител на институцията Столична община!

Интригата в дебатите се получи от принципния въпрос на Ирина Недева дали Борислав Игнатов ще отиде на София прайд, ако бъде избран за кмет.

В залата настъпи сериозно раздвижване. Кандидатката за общински съветник Марта Георгиева отговори утвърдително.

Ана Вилфан се обяви срещу езика на омразата и намекна за двойни стандарти на кметската управа към проблема на ЛГТБ хората. Тя припомни, че преди 10 години когато Бойко Борисов като кмет бе наредил да се свали билборда на един известен певец в центъра на града, но остави реклами на водка, съдържащи  сексуални послания към „нормалните ,хетеросексуални хора“. Защо е този двоен стандарт, зададе въпрос Вилфан.

Малина Едрева репликира отново: Трябва да познавате Закона за политическите партии и да правите разлика между търговска реклама и политическа агитация.

На въпроса ще отиде ли Мая Манолова на София прайд, кандидатката за общински съветник отговори уклончиво ,че това е въпрос на личен избор.

Отдясно наляво: Малина Едрева, Гергин Борисов

 

Гергин Борисов  настоя за решаване на проблема с тъмните улици на София, които раждат насилие. „Искаме работеща общинска полиция, кризисен център за жертвите на сексуално мотивирано насилие“. Борисов посочи програмата 12/24/7 на Спаси София, къде са залегнали мерки и предложи да се работи по превенцията на стереотипите, да се слагат повече камери, осветление, както и да се създават Фестивали на различието.

Темата за жилищните условия –състоянието на ромските квартали обедини участващите за необходимостта от справяне с незаконните жилища като условие за рещаване на инфраструктурата, осветлението, сметоизвозването. сигурността.

Адвокат Миглена Михайлова, работеща във „Факулета“води дела свързани с разрушенията/евикциите/ на домовете

Марта Георгиева призна,че това е „болезнена тема. Разрушават се къщи, хората няма къде да отидат, после България губи делото в Европейския съд по правата на човека. „Защо има двоен аршин и не се разрушават незаконни блокове от типа на „Артекс“?попита тя и изтъкна необходимостта от регулация на терена. „Може да се предостави по наем земята, върху която са изградени къщите, а общината ще изгради инфраструктурата“е предложението на „Демократична България“.

Малина Едрева посочи успешния модел предприет от общината с „Витенамските общежития“с настаняването на хората в модулни жилища.

Участниците бяха категорични,че евикциите на ромски къщи трябва да бъдат обезпечени с осигуряване на жилища на семействата.

Марта Георгиева оповести вижданията на арх. Борислав Игнатов за дигитализацията като общ изход за редица проблеми.  Тя отново посочи,  че „моделът на управляващите е изключително неуспешен“.

В хода на дебата от залата бе зададен въпрос към Ана Вилфан как се чувства лично тя от факта, че Мая Манолова се обяви против Стратегията за защита на детето. Отговорът гласеше, че темата е деликатна, а думите на Манолова били извадени от контекста.

Гергин Борисов пък обобщи, че 14 години управление на ГЕРБ в София са крайно незадоволителни за град с най-висок процент от населението на ЛГТБ хора и косвено възрази на идеите за дигитализация на арх. Борислав Игнатов с думите:“ Да, дигитализацията е решение, но има въпроси, които  админинстрацията не може да се възползва от  това, защото трябва да се разговаря с гражданите лице в лице!“

Пряк двубой между основните кандидати за общински съветници се състоя между Ана Вилфан и Малина Едрева. На критичната фраза „вие 14 години не се справихте с езика на омразата към различните – сексуални, етнически и други“ от младата представителка на Мая Манолова, Едрева отговори: „ Госпожа Манолова бе също 14 години депутат, шеф на комисия и зам.председател на Народното събрание. Тя какво направи?“.

репортаж на екип на Маргиналия

снимки: Емил Методиев

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.