България официално става 32-ата страна-членка на Международния алианс за възпоменание на Холокост

Противопоставянето на нарастващия негационизъм, ултрадесните партии и движения, както и на ежегодния Луковмарш, са сред основните цели на България, която  бе приета за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ), на пленарната сесия на Организацията, която се провежда от 27 до 29 ноември във Ферара, Италия.

С решението България официално става 32-ата страна-членка на Алианса. На пленарната сесия в Италия българската делегация, ръководена от посланик Пламен Бончев, успешно представи и защити кандидатурата ни пред пълноправните страни-членки на МАВХ. България бе оценявана от Израел, Австрия и Белгия.

В края на юни 2017 г. МАВХ взе решение с пълен консенсус да предостави на България статут на страна-лиазон. Подобна процедура бе първата в историята на организацията от 2009г. Днешният успех е резултат от последователните усилия на Министерството на външните работи и българската делегация към МАВХ, която в рамките само на две години успя да извоюва пълноправно членство, преминавайки последователно през статут на страна-наблюдател и страна в процес на присъединяване.
С приемането й за член в Организацията България става част от престижното семейството на страните, поели ангажимент да насърчават изучаването и възпоменанието на Холокоста, борбата с антисемитизма и езика на омразата и да отстояват принципите на Декларацията от Стокхолм от 2000 г.
Членството на България ще предостави платформа за още по-широко популяризиране в световен мащаб на акта по спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и ще спомогне за пълноценното и обективно изследване на историята на Холокоста.
Международният алианс за възпоменание на Холокоста (International Holocaust Remembrance Alliance) е междуправителствена организация, чиято цел е да осигури политическа и обществена подкрепа за образование, възпоменание и изследвания по въпросите на Холокоста на национално и международно равнище.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).