Близнашки назначи известна ромска активистка за зам.- министър на труда и социалната политика

София, 12 август – Служебният премиер проф. Близнашки вчера е назначил известната ромска ромска активистка Спаска Петрова за заместник министър на труда и социалната политика в служебното правителство, съобщават от ромската организация „Амалипе”. Тя е единственият представител на ромския етнос в служебното правителство и ще отговаря за ресора социални политики и социално включване.

Спаска Петрова  е един от най-изявените ромски активисти в България, експерт на сдружение „Нов път“ – Хайредин. Тя е бакалавър по предучилищна педагогика от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”;  магистър по „Публична администрация” от СУ „Св. Климент Охридски” и по „Финансово управление в публичния сектор” от СА „Д.А. Ценов“ – Свищов.

От 2003 до 2007 г. работи като зам.-кмет на Община Хайредин, област Враца, като ръководи цялостната дейност  в  ресорите социални дейности, образование и  инвестиционна  политика. Тя има повече от десет години опит в неправителствения сектор като координатор и ръководител на проекти, насочени към образователната интеграция, общностното развитие, социалното предприемачество и дългогодишен опит в разработването и прилагането на програми за интеграция на ромската общност.

През 2006 – 2007 г . тя е член на  Гражданския съвет към министъра по европейските въпроси. От 2011 г. е член на Контролния съвет на „Национална мрежа за децата”, а от 2013 е председател на същия съвет. От 2012 до 2013 г. е член е на Междуведомствена работна група за ресурсно подпомагане на интеграцията на ромите със средства от фондовете на ЕС. От 2012 г. е член на работната група за ОП „Добро управление”. От 2014 г. е член на работната група за изработване на оперативна програма, съфинансирана от Фонда на ЕС за най-крайно нуждаещите се лица 2014 – 2020.

Спаска Петрова е един от водещите експерти в България за социално предприемачество и социално включване на ромите и други уязвими групи. Освен като специалист от сдружение „Нов път“ – Хайредин, тя участва и като експерт по общностно развитие и социално предприемачество в проекти на община Бяла Слатина, Институт „Отворено общество“, ЦМЕДТ „Амалипе“ и други организации.  Социално предприятие „Пчела”, което Спаска Петрова разработва, е една от 13-те добри практики за сътрудничество между НПО-та и общини в сферата на политиките за деца и семейства, определени от Посолството на Република Франция, „Национално сдружение на общините”  (НСOРБ) и „Национална мрежа за децата”. Заемала е и други отговорни постове в начинания, съсредоточени върху равноправната интеграция на ромите у нас.

Владее английски и руски езици.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.