Брюксел призова страните да приемат деца от пренаселените бежански лагери в Гърция

Европейската комисия призова страните членки да приемат деца без придружители, които се намират в пренаселените мигрантски и бежански лагери в Гърция, предаде БТА. По данни на ЕС 1 922 непълнолетни без придружител са регистрирани в т.нар. горещи точки на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос. В цяла Гърция те са 5276, като 9% от тях са под 14 години, а 92% са момчета.

Комисията е разтревожена от тежкото положение, в което се намират децата без придружители в Гърция, и остава в тесен контакт с властите там, заяви говорител на ЕК пред ДПА. Той допълни, че Европейската комисия е призовала страните членки да продължат преместването на бежанци от Гърция на доброволна основа, особено що се отнася до над петте хиляди непълнолетни без придружители. Средствата за това се осигуряват от Брюксел.

Политическата инициатива, предприета от Гърция през октомври и подкрепена от ЕК, е получила до момента ограничен отговор от страните членки, каза още той. Атина също призова за споделяне на бремето с подслоняването на тези деца. По данни на Гърция до момента само една държава е откликнала на призива.

Правозащитната организация „Хюмън райтс уоч“ също призова страните от ЕС да приемат непридружените деца от Гърция и да улеснят събирането на семействата.

Източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.