Двама бивши шефове на сръбските служби бяха осъдени за престъпления срещу човечеството

Споделете статията:

70-годишният Йовица Станишич, бившият шеф на държавната служба за сигурност на Сърбия, и неговият заместник Франко Симатович, 71 г., бяха осъдени на по 12 години затвор, се казва в изявление на съда в Хага.

Съдия Бъртън Хол заяви, че съдът „признава Йовица Станишич и Франко Симатович за виновни“ за подкрепата на сръбските сили, извършили престъпления по време на превземането на босненския град Босански Самач през април 1992 г. Двамата помогнали за обучението и разполагането на сръбските сили и местните сърби, „което оказа съществен ефект върху извършването на престъпленията“, каза съдът.

Съдиите заявиха, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на твърденията на прокурорите, че те могат да бъдат държани отговорни за по-широка „кампания на терор“ от сръбските отряди за смърт в Босна и Хърватия. Първоначално Станишич и Симатович бяха оправдани през 2013 г. от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) в Хага, но след протести през 2015 г. съдиите разпоредиха ново производство.

Случаят е един от последните, останали от войните, довели до краха на Югославия след падането на комунизма, след като по-рано през юни беше потвърдена доживотната присъда за геноцид на бившия командващ босненско-сръбските сили Ратко Младич.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.