Eмил Коен, незабравимият правозащитник

Преди 3 години си отиде Емил Коен. Болестта му се разви мълниеносно и смъртта не остави време на приятелския му кръг да помогне. Остави ни обаче време да разсъждаваме кой беше Емил. Думите за него винаги остават усещането за нещо важно и смислово пропуснато.

Емил обичаше справедливостта и посвети словото си на нея. Булат Окуджава казва за такива като него:

„Каждый пишет, что он слышит,

Каждый слышит, как он дышит,

Как он дышит, как он дышит так и пишет

Не стараясь угодить…“

Любимият руски език на Емил го превърна в майсторски преводач. Откриваше невороятни автори и отвеждаше през тях читателите си в недостижими светове.

Пишеше неистово. Част от личността му поемаше неправдите дълбоко, себеотдайно. Когато заставаше в публичните си участие пред опонент, Емил доставяше удоволствие и на най-взискателната публика с умението си да борави брилянтно с реторични фигури. Всеки негов ред в текстовете му съдържа страст и негодувание срещу многоликото зло. Срещу модерния фашизъм, срещу отвратителната политическа класа у нас, срещу враговете на независимия журналистически изказ.“ За свободата и справедливостта“ са най-подходящите епитафии за него.

Емил Коен основа с група приятели правозащитния сайт Маргиналия. Като в онова предание, че при зидане на черкви или мост, за да се създаде дух покровител, трябвало да се принесе човешка жертва, а сянката  се зазижда в недостроената част , така сякаш стана и с него.  За да бъде устойчива сградата на свободната и правозащитна журналистика, той даде всичко.

Няма да те забравим, Емиле!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.