Фашисти и военни регистрирали партия и ще се борят за президентска република

Политическа партия “Чиста Единна и Суверенна Татковина” (ЧЕСТ) обявява, че на предстоящите парламентарни избори ще участват самостоятелно, съобщиха на пресконференция организаторите. Партията била регистрирана на 13 януари.

Маргиналия миналата година информира (виж тук)за основните лица на новата партия. Лидерът им е Симеон Костадинов, автор на единствената засега излязла биография на генерал Христо Луков и дългогодишен участник в нацисткия “Луковмарш”. Заедно с него са Иван Спирдонов – писател и един от идеолозите на съвременния български национализъм, Стоян Тодоров – председател на сдружение “Безсмъртен полк – България”, Преслав Кулеков , шампион по бойни спортове, както и Спас Генчин от сдружението “Православен завет”.

ЧЕСТ обявиха себе си като “родолюбци, вярващи в традиционните ценности – вяра, чест, морал, семейство”. Те изповядвали принципите на социалната справедливост и се определят като “радикални етатисти”. Бидейки “дълбоко антилиберални”, смятат, че държавата трябва да бъде основен субект в обществено-политическия и социално-икономическия живот и гарант за общото благо.

“На зловредната идеологема за гражданското общество ние противопоставяме идеята за народната общност, на мултукултурализма отговаряме с монокултурализъм, със силна национална държава – субект на собственото си развитие и съдба; нация, обединена в народна общност; налагане на социална справедливост; възраждане на националната култура и изкуство; връщане и запазване на традиционните морални, нравствени и етични норми”казват новите/стари ултранационалисти”е кредото на ЧЕСТ.

В програмата на партията са залегнали и цели като конституционна реформа, целяща превръщането на България в президентска република, както и такава, която да превърне православието от традиционна в официална религия за страната, борба срещу чуждото влияние в обществения живот, медиите, образованието и изкуството, неправителствения сектор.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.