Гардиън: ООН се противопоставя на „драконовите наказания” спрямо журналисти в Австралия

 

Служителите на ООН предупредиха федералното правителство, че предложените промени в законите за националната сигурност биха наложили „драконови наказателни санкции“ върху свободата на изразяване и са несъвместими  с международните задължения на Австралия , съобщават от британската медиа  Гардиън.

Предложените промени предвиждат присъди до 20 години затвор за разследване или публикуване на защитена информация, която би навредила на интересите на Австралия, подлежаща на ограничение за обществено разпространение.

Коалицията твърди, че законодателството има за цел да ограничи влиянието на чужди правителства като Китай. Миналия месец австралийската организация за разузнаване по сигурността заяви пред парламентарна комисия, че заплахата от чуждестранни шпионажи е по-голяма , отколкото по време на студената война.

Законопроектът беше широко критикуван от медийни организации и групи за защита на правата на човека, а генералният прокурор Кристиан Портър бе принуден да обяви промени в законопроекта след натиск от страна на опозицията.

Според репортери на ООН промените са нарушение на член 19 от Международния пакт за граждански и политически права и свързаните с него норми за правата на човека.

Дейвид Кей, специален репортер на ООН за насърчаване и защита на правото на свобода на словото заяви, че „Ние сме сериозно загрижени, че законопроектът ще наложи драконовски наказателни санкции на изразяването и достъпа до информация, която е от основно значение за обществения дебат и отчетността в едно демократично общество“, и добави  „Например, няколко точки от законопроекта не само ще накажат оповестяването на правителствена информация в обществен интерес, но и ще изложат журналисти, активисти и академици, които просто получават такава информация на опасност”.

Служителите на ООН припомниха определението за вредна информация :”Това е информация, носеща неподходящи класификационни маркери, информация, предоставена на правителствени агенции или регулатори, които имат малка, или никаква връзка с националната сигурност или обществената безопасност”

ООН поставят под въпрос дали проектозаконът ще обхване информация, свързана с, Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите и Австралийската комисия за ценни книжа и инвестиции.

„Ние сме загрижени, че кумулативният ефект от тези ограничения, заедно с липсата на значими защити, ще ограничи непропорционално оповестяването на информация, свързана с правителството, която все пак е в обществен интерес, особено оповестявания, които привличат критичен обществен контрол върху измами и злоупотреби „, се казва в доклада на ООН.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.