„Хюман райтс уоч”: При потушаването на протестите във Фергюсън полицията употреби непропорционално голяма сила

Споделете статията:

Фергюсън, 20 август – Министърът на правосъдието на САЩ ще настоява енергично щатските и местните длъжностни лица да реформират полицейската практика. Целта на реформата е по-голямо уважение към правата на човека. Това заяви той при посещението си в този обхванат от расови вълнения град, съобщи голямата правозащитна организация „Хюман райтс уоч”. Освен министър на правосъдието, Холдър е и главен прокурор. Също така, министър Холдър обяви, че ще поддържа програма за реформи на федерално ниво, които да отразят безпокойствата относно наличието на тревоги по повод осъществяването на полицейската дейност. Основната причина са притесненията за засилващата се расовата дискриминация, които се засилиха по време на неспиращите вече десет дни протести във Фергюсън, добави американската правозащитна организация.

„Много неща, които представляват лошо изпълнение на полицейските задължения, на които сме свидетели през последните дни във Фергюсън, могат да бъдат наблюдавани навсякъде из САЩ”, смята Алба Моралес, изследовател на „Хюман райтс уоч” по въпросите на спазването на правата на човека в криминалните разследвания. Тя наблюдава положението в града от 17 август. „Холдър трябва да притисне щатските и местните полицейски служители да преразгледат правилата, по които действат, когато изпълняват задълженията си”, каза тя и добави, че „той също така трябва да обърне внимание не начините, по които федералното правителство може да допринесе за свършването на тази работа”.

Според „Хюман райтс уоч” протести са избухнали избухнаха във Фергюсън, град, населен преимуществено с афроамериканци, който е предградие на Сейнт Луис, щата Мисури, след като полицай стреля и уби Майкъл Браун, на 18 години, на 9 август. Били са регистрирани известен брой плячкосвания на магазини, но мнозинството от медиите, според организацията, са отбелязали чрез свидетелства на очевидци, че протестите в преобладаващата си част са били мирни.

Правозащитната организация твърди и че полицията следва да бъде държана отговорна за прибягването до мерки, които заплашват сигурността на хората като насочването на огнестрелни оръжия срещу мирните протестиращи, както и за докарването на бронирани и въоръжени автомобили. Тези мерки нарушават правото на мирно събиране на гражданите и на изразяването на техните менения. Според „Хюман райтс уоч” полицията е употребила видимо ненужна или прекомерна сила, включително разпръскване на сълзотворен газ и стрелба с гумени куршуми в тълпите. Същото се отнася и за произволните арести на журналисти, които са отразявали събитията.

Полицейската реакция на протестите събужда също така опасения относно отговорността на тези, които прилагат закона, заявява „Хюман райтс уоч”. Според организацията някои полицейски служители не са носили баджове с имената и номерата си на места от телата им, които да са видими за околните. Освен това, в началото на протестите за тяхното потушаване са били ангажирани четири федерални и местни правоприлагащи органа и не е било ясно кой от тях носи действително отговорност за взетите мерки.

Според правозащитниците Мисури и други щати са загрижени за отношенията между полицията и местните общности. Те смятат, че трябва да се приемат закони, които да позволят фиксирането на възможните случаи на прекомерна употреба на сила. Тези закони би трябвало и да направят възможно събирането на данни относно съставянето на “профили”. Често пъти те се съставят избирателно, според расовата принадлежност на „заподозрени нарушители”. Известно е, че афроамериканците много по-често биват подлагани на операцията „профилиране”, отколкото хора от “бялото” мнозинство.

В заключение „Хюман райтс уоч” изразява надежда, че уверенията на министър Холдър ще се превърнат в действия на федералното правителство.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.