Индонезия: Продължават тестовете за “проверка на девственост” на жените кандидатки за полицията

Индонезийският президент Джоко Уидодо трябва да нареди на командира на полицията и на въоръжените сили на Индонезия незабавно да се преустанови  извършването на т. нар. “тестове за проверка на девствеността” на жените- кандидати за полицията , призоваха от  Хюман  Райтс Уоч.

Всички клонове на индонезийската армия – военновъздушни сили, армия и военноморски сили – са използвали “тестове за девственост” в продължение на десетилетия и, при определени обстоятелства, са разширили изискването към годениците на военните офицери в страната.

Индонезийският военен говорител Фуад Басия  сподели пред Гардиън по-рано този месец, че “тестовете за девственост  са средство за пресяване на неподходящи жени.  Ако те вече не са девствени, това означава, че техният манталитет не е добър”. Настоящият началник на индонезийската въоръжена армия Нурмантио не е предприел никакви стъпки, за да забрани практиката.

„Постоянната толерантност на индонезийското правителство  относно унизителните тестове за девственост от страна на силите за сигурност отразява ужасяващата липса на политическа воля за защита на правата на индонезийските жени”, каза Ниша Вария, застъпник за правата на жените на Хюман Райтс Уоч.

ХРУ пръв разкри използването на” тестове за девственост “от индонезийските сили за сигурност през 2014 г., но оттогава правителството не е предприело необходимите стъпки за забрана на практиката. Индонезийски военен лекар каза пред организацията, че висшите военни са добре запознати с аргументите срещу “тестовете за девственост”, но не желаят да ги премахнат. Лекарят предположи, че спирането на тестовете изисква директна и изрична намеса на командира на въоръжените сили на индонезийския генерал Гато Нурмантио, за да се сложи край на практиката.

Изследването включва инвазивния “тест с два пръста”, за да се определи дали хименът на жените кандидати е непокътнат. Метод, който по никакъв начин не е научно обоснован.  Всички жени, интервюирани по време на разследването са описали теста като „болезнен, неудобен и травматичен”.

“Тестове за проверка на девствеността” са признати в международен мащаб като нарушение на човешките права, по-специално забраната срещу “жестоко, нечовешко или унизително отношение” съгласно член 7 от Международния пакт за граждански и политически права и член 16 от Конвенцията срещу изтезанията , и двете от които са ратифицирана от Индонезия.

“Индонезийските жени, които се стремят да обслужват страната си, като се присъединят към силите за сигурност, не трябва да биват подлагани на унизителен и дискриминационен “тест за девственост “, за да го направят”, заключи Ниша Вария.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.